Nakon presude
613

Plenković u Mostaru: Hrvatska stoji uz Hrvate u BiH, učinit ćemo sve da im pomognemo

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Premijer Republike Hrvatske doputovao je u dvodnevnu posjetu našoj zemlji u sklopu koje će se susresti s vodećim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH, rukovodstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH te udruženjima branitelja.

Plenković je s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem odao počast poginulim pripadnicima HVO-a u Mostaru te je na spomenik ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položen zajednički vijenac.

U kratkoj izjavio medijima Plenković je kazao kako je došao u Mostar da bi razmotrio okolnosti poslije presude Jadranku Prliću i ostalima koje je Haški tribunal prošle sedmice osudio na ukupno 111 godina zatvora.

"Želimo da vidimo na koji način Hrvatska može pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini, kako u pogledu saradnje dvije države, jačanja konstitutivnosti Hrvata u BiH... Hrvatska stoji uz Bosnu i Hercegovinu, stoji uz Hrvate u ovoj zemlji, učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod i na tom tragu su naše aktivnosti ove godine, kao i one na međunarodnom planu", kazao je premijer Plenković.

Dodao je da mu je važno da osjeti kakvo je raspoloženje poslije presude u braniteljskim udruženjima te da će poslije ove posjete imati potpuniji utisak.

Dragan Čović je iskazao zahvalnost Plenkoviću na tome što će u ova dva dana razgovarati o temama koje se nameću oko presude Jadranku Prliću i ostalima, te drugim pitanjima koja se tiču pozicije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Andrej Plenković će se u utorak sastati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH.