Održana sjednica HNS-a
108

Plenković: Pitanje BiH je na najvišem nivou EU, destabilizacija je najmanje pametna stvar

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Zajednička sjedinca članova Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske održana je danas u Orašju. Govorilo se i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Kako je navedeno, destabilizacija je najmanje pametna stvar, a pitanje BiH je na najvišem nivou EU.

Predsjednik HDZ-a Hrvatske i tamošnje vlade Andrej Plenković je nakon sjednice komentirao i aktuelnu političku situaciji, konkretnije moguću destabilizaciju Bosne i Hercegovine, posljedično potezima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika te reperkusije takvog stanja na cjelokupan region, ali i Evropsku uniju, čija je članica naša susjedna država.

Destabilizacija BiH automatski bi značila i destabilizaciju cijelog regiona. Hrvatska ima najdužu granicu s BiH, a uz to je i vanjska granica EU. Novinara portala Klix.ba je zanimalo da li se među članicama EU intenzivnije razgovara o mogućim posljedicama Dodikovih poteza i šta ukoliko kriza eksalira.

Plenković nam je kazao da je na podsticaj Hrvatske pitanje Bosne i Hercegovine dignuto na najviši nivo Evropske unije. On je istaknuo da je destabilizacija BiH, a samim tim i regiona najmanje pametna stvar koja bi se u globalnom kontekstu mogla desiti.

"Što se tiče pitanja destabilizacije, u ovakvom globalnom kontekstu, kada živimo još uvijek u situaciji da Rusija vrši agresiju na Ukrajinu, da je cijela evropska sigurnosna arhitektura dovedena u pitanja i da imamo okretanje svih država članica na jačanje odbrambenih sposobnosti, sigurno da je zadnja stvar koja bi bila pametna. Upravo zbog toga i jesu naše poruke konstruktivne. BiH u biti sada ima pozitivan trenutak, kandidatski status i Vijeće ministara koje je funkcionalno. Pozitivan smjer koji je započet treba biti takav, a priče o destabilizaciji ne trebaju biti tema koja se veže za BiH. To je cilj Hrvatske", kazao je Plenković.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

On je naveo da Hrvatska želi funkcionalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj je moguće da institucije, politički predstavnici, stranke i svi ostali koji su dobili povjerenje birača djeluju na dobrobit zemlje.

"Svi potezi koji idu u suprotnom smjeru i koji su nauštrb dobrog funkcioniranja BiH, na našem putu nisu dobro došli. Zbog toga je naša poruka demokratskog legitimiteta i apeliramo na sve aktere da sjednu za stol. Susret u Konjicu je bio jako važan, a poruke koje su poslane vrlo jasne. Također, dobro je da se politički akteri koji su formirali većinu na centralnoj razini vlasti, vrate pitanju dogovora za rješavanje izbornog zakona i nedorečenih ustavnih promjena. Kada su temelji čvrsti, lakše je funkcionirati za ekonomsku i socijalnu dobrobit zemlje", dodao je Plenković.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske je istaknuo da ga posebno raduje činjenica po kojoj je Vijeće ministara BiH u proteklom periodu pokazalo potpunu funkcionalnost, reformski karakter i silni međunarodni angažman koji je vidljiv i prepoznat.

"To je jedan novi, pozitivni vjetar, koji ide za tim da, nakon što je BiH uz snažan zagovor hrvatske vlade dobila kandidatski status u EU, dođe u poziciju da taj reformski put i evropska dinamika budu brži i učinkoviti, a dobrobit svh građana BiH, konstitutivnih naroda i drugih koji žive ovdje", nastavio je Plenković.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović je kazao da su sjednici prisustvovali predstavnici devet političkih stranaka koji su se obratili, izrazivši uvjerenost da zajedništvo koje grade im daje pravo da kažu da su ključni stabilizirajući element svih odnosa u BiH.

"U problemima koje imamo danas na različitim realacijama, mislim da način na koji pokušavamo raditi zajedno sa predstavnicima vlasti Hrvatske, može nam osigurati da političkim sredstvima osiguramo našu evropsku i euroatlansku budućnost te ekonomsku i svaku drugu stabilnost u BiH", naglasio je Čović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Inače, sjednici HNS-a danas je prethodilo otvaranje Konzulata Republike Hrvatske u Orašju. Ovo je njihovo šesto konzularno predstavništvo u našoj zemlji.