Zasjedanje UN-a
12

Plenković o unutrašnjim stvarima BiH: Poštovanje Ustava je uslov za funkcionisanje zemlje

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je pred Generalnom skupštinom UN-a govorio i o Bosni i Hercegovini, skrenuvši pozornost međunarodne javnosti na važnost ispravne primjene ustavne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda.

"Vjerujemo u izgradnju snažnih društava u našoj regiji, kako bi se s dugotrajnih kriza prešlo na politički dijalog i aktivni angažman. To je osobito važno u susjednoj BiH, gdje je ispravna primjena ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, preduslov za punu funkcionalnost i stabilnost države", istaknuo je šef hrvatske vlade, javila je Hina.

Plenković se u svom prvom govoru pred Generalnom skupštinom osvrnuo i na aktualne svjetske probleme, poput krize na Korejskom poluotoku, sukoba na istoku Ukrajine, Pariškog klimatskog sporazuma i migracija.

Iako je njegova inicijativa već izazvala negativne reakcije Rusije, ponovno je ponudio hrvatsko iskustvo u mirnoj reintegraciji istoka Ukrajine koje kontroliraju proruski pobunjenici.

Nuklearne i raketne testove Sjeverne Koreje nazvao je "izravnom prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti".

"Pozivamo sjevernokorejske vlasti da prekinu s razvojem i testiranjem nuklearnog oružja i ispune svoje obveze prema međunarodnom pravu i rezolucijama UN-a", istaknuo je Plenković.

Podupro je Pariški klimatski sporazum, kamen spoticanja između većine potpisnica i SAD-a koji je najavio povlačenje iz tog globalnog pakta za borbu protiv klimatskih promjena.