Zagreb
303

Plenković nakon sastanka s Čovićem: Razmotrit ćemo mogućnost revizije presude "šestorki"

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sastao se večeras u Banskim dvorima s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Nakon sastanka je sa konferenciji za medije poručeno da će se razmotrit mogućnost revizije presude "šestorki".

Plenković je na konferenciji za medije kazao da su danas još jednom razmorili situaciju nakon drugostepene presude Haškog suda u vezi šestorke, izrazili žaljenje povodom oduzimanja života generala Slobodana Praljka i razmotrili situaciju među Hrvatima u Bosni i Hercegovini nakon presude.

"Izrazili smo nezadovoljstvo sa dijelovima presude koji se odnose na, po našem dubokom uvjerenju, nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje određene političke konotacije koju ova presuda ima, referirajući se na njenu prvostepenu presudu iz 2013. godine, koja govori i aludira na odgovornost tadašnjeg državnog vrha Republike Hrvatske", kazao je Plenković.

Istakao je da će sljedeće sedmice doći u Mostar da se susretnu sa vodstvom Hrvata u Bosni i Hercegovini, HNS-om i drugim braniteljskim udruženjima.

"Uputit ćemo poruku smirivanja, čvrste potpore Hrvatske. Hrvatska je podupirala Bosnu i Hercegovini u najtežim trenucima, od referenduma o nezavisnosti, pa kasnije do promjene ravnoteža snaga i u konačnici stvaranja preduslova za potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Plenković.

Dodao je da su te povijesne činjenice najvažnije za Hrvatsku.

"Razmotrili smo i mogućnosti koje se tiču na, eventualno, pravno osporavanje putem revizije. To mora biti u dogovoru sa petorkom. Iduće sedmice se održava posebna sjednica u New Yorku posvećena kraju rada Haškog tribunala. Predsjednica Republike će vrlo jasno artikulirati na toj sjednici stajališta Hrvatske, o svemu što smo govorili", rekao je Plenković.

Čović je rekao da uz sve neprihvatljivosti glede prvostepene presude žele stati iza svakog časnog predstavnika HVO-a.

"Oblik uznemirenosti koji može neko poželjeti morat ćemo nekako zajedno uravnotežiti. Mi moramo zajedno uravnotežiti i krenuti sa svojim životom dole, da uspostavimo jednakost hrvatskog naroda sa ostala dva naroda. To je proces koji dugo traje", istakao je Čović.

Dodao je da ne vidi razlog da se procesi u Bosni i Hercegovini nastave.

"Vjerujem da ćemo u tome uspjeti, imamo jednu opredijeljenost za takvo nešto", zaključio je Čović.

Andrej Plenković i Dragan Čović (Foto: Twitter)
Andrej Plenković i Dragan Čović (Foto: Twitter)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je prije sastanka za HRT ponovio da je posljednja presuda Haškog suda zločinačka prema svakom časnom predstavniku Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskom narodu, a da se sada moraju posvetiti njihovim zatvorenicima u Haagu.

"Ne bude li Hrvata kao konstitutivnog naroda, jasno je da je budućnost u BiH upitna i neizvjesna", kazao je Čović, dodavši da hrvatski narod, svi kao jedan, mora stati u zaštitu dostojanstva i vrijednosti Domovinskog rata, bez obzira na ono što svi moramo priznati - da je na svim stranama bilo zločina.

Čović je poručio da svako treba odgovarati za svoj zločin, ali da to se tiče presude, Čović smatra da je potrebno poslušati one koje razumiju međunarodno pravo i vidjeti koji su elementi na kojima treba djelovati.