Na večeri
79

Plenković i Čović se sastali u poznatom sarajevskom restoranu, Rutte i Von der Leyen nisu došli

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Hrvatska delegacija na čelu s premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem sastala se večeras u Sarajevu s delegacijom HDZ-a BiH koju je predvodio predsjednik te stranke Dragan Čović.

Sastanak se održava u poznatom sarajevskom restoranu "4 sobe gospođe Safije", a u Čovićevoj delegaciji bili su predsjednica FBiH Lidija Bradara, kao i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Iako se prvobitno očekivalo da će sastanku prisustvovati i nizozemski premijer Mark Rutte i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, oni se ipak nisu pojavili, tako da se sastanak pretvorio u susret predstavnika hrvatskog i bosanskohercegovačkog HDZ-a.

Podsjetimo, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, premijer Kraljevine Nizozemske Mark Rutte i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković večeras su stigli u Sarajevo, a već ujutro ih čeka niz sastanaka sa bh. političkim predstavnicima.

Posjeta se dešava u trenutku kada naša država prolazi veliki test unutrašnje stabilnosti i spremnosti da do marta ispuni uvjete kako bi do kraja trećeg mjeseca i službeno otvorili pregovore sa Evropskom unijom. Podsjetimo, BiH je u novembru dobila uslovno zeleno svjetlo za početak pregovora, onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo.

A taj stepen usklađenosti suštinski znači usvajanje nekoliko veoma važnih zakona koje je Evropska unija davno stavila kao uslov pred BiH. To su Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima. Pored ta tri zakona pred našom zemljom je još niz važnih odluka koje će morati usaglašavati, međutim spomenuta tri zakona su prioritetna.