Reakcije na odluku Tribunala
0

"Plavšićeva bi opet uradila isto"

Piše: A. Karadža
Odluka Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije da odobri zatvorenici Biljani Plavšić ranije poštanje na slobodu izazvala je buru oštrih reakcija udruženja "Majke Srebrenice i Žepe" i "Žene žrtve rata".

Kako je za Sarajevo-x.com rekla Munira Subašić, odluka tročlanog Sudskog vijeća i predsjednika Haškog tribunala je dokaz politike koja pokušava izjednačiti zločince i žrtve, odnosno žrtve učiniti zločincima i obrnuto. Ona je dodala da će Udruženje uputiti oštar protest i pismo glavnom tužitelju Tribunala Sergu Brammerzu, predsjedniku Patricku Robinsonu i trojici sudija koji su donijeli sramotnu odluku.

Kako je Subašić rekla, žrtve četničkih zločina su posebno ogorčene na mogućnosti i tretman koje osuđeni ratni zločinci imaju u zatvorima širom Evrope u kojima služe kazne.

"Oni u tim zatvorima uživaju. Imaju doručak, ručak i večeru a naša su djeca umirala gladna i žedna", ogorčena je Subašić.

Ona je navela primjer Milorada Trbića, komandanta streljačkih vodova u Srebrenici koji je ubio na hiljade Bošnjaka i zapitala se hoće li on biti pušten kao i Biljana Plavšić.

"Biljana Plavšić je u zatvoru napisala knjigu u kojoj je rekla da je ponosna na sebe i na svoj narod i da bi opet bila ono što je bila 1991. i 1992. godine. Nije se pokajala i nije izrazila žaljenje zbog zločina", izjavila je Subašić ponavljajući još jednom da zločinci imaju pravo na sve, a majke namaju pravo znati gdje su kosti njihove djece.

Bakira Hasečić, predsjednica udruženja "Žene žrtve rata" rekla je za naš portal da je šokirana viješću da će Plavšićeva biti puštena na slobodu.

"Pitamo se da li će puštanje ratnih zločina na slobodu biti buduća praksa Haškog tribunala? Mi smo vjerovale da Međunarodni krivični sud nije pod utjecajem svjetske politike, ali smo tek sad shvatile da jeste što je šokantno, jer je Tribunal osnovan zbog žrtava kako se to nikad ne bi ponovilo i zaboravilo", rekla je Hasečić.

Ona je istakla da je žalosno i tužno da će ona ostatak života proživjeti na slobodi, a neke majke nikada neće pronaći svoju djece niti će se moći oporaviti od masovnih i sistematskih silovanja kojima su bile izložene.