{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plavšić se izjasnila krivom da bi dobila blažu kaznu

F
26.1.2009. u 20:04
0
42
Plavšić se izjasnila krivom da bi dobila blažu kaznu
0
Plavšić se izjasnila krivom da bi dobila blažu kaznu
Bivša predsjednica bosanskih Srba Biljana Plavšić, osuđena na 11 godina zatvora pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a koja zatvorsku kaznu izdržava u Švedskoj, izjavila je za jedan švedski list da se izjasnila krivom kako bi dobila blažu kaznu.
"Ja sam se žrtvovala i pregovarala s optužbom kako bih dobila manju kaznu", rekla je ona za švedski dnevni list VI u ponedjeljak, u svom prvom intervjuu datom novinarima jedne skandinavske zemlje.

Ona je osuđena pred ICTY-em u februaru 2003. nakon što se izjasnila da je kriva za zločine protiv čovječnosti, ICTY ju je oslobodio drugih optužbi, između ostalog i optužbe za genocid.

"Nisam ništa loše uradila, ali me moj advokat, inače poslovni pravnik, savjetovao da priznam jednu tačku optužbe kako bi se pregovaralo o ostalima", rekla je ona, prenio je AFP.

Biljana Plavšić, koja izdržava kaznu u ženskom zatvoru Hinsberg, stotinjak kilometara zapadno od Stockholma, jako kritikuje uvjete izdržavanja kazne.

"Kako se osjećam u zatvoru među prostitutkama, ubicama, dilerkama, narkomankama, kradljivicima i varalicama?", odgovorila je ona, na pitanje novinara.

"Sve metode koje se primjenjuju na ove zatvorenice u Hinsebergu primjenjuju se i na mene lično", dodala je ona.

Švedska je u dva navrata odbacila zahtjev za pomilovanjem iz zdravstvenih razloga Biljani Plavšić, koja je priznala da je kriva za svoju ulogu u kampanji etničkog čišćenja što su ga počinile snage bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. u kojemu je ubijeno oko 100.000 ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: