BiH
0

Plavšić: RS prodavala oružje Bošnjacima

FENA
Bivša zvaničnica Republike srpske je na suđenju Momčilu Krajišniku pred Haškim tribunalom (ICTY) u petak ispričala da su je vojnici Vojske RS-a više puta izvijestili da Radovan Karadžić, tadašnji predsjednik RS-a, i Momčilo Krajišnik, lider parlamenta, prodaju oružje i municiju bošnjačkim snagama i da je "Krajišnikova kuća puna oružja".

"Ja sam im povjerovala, nisam imala nikakvu sumnju. Otišla sam na Skupštinu RS-a i pitala pred 80 poslanika da li je moguće da se oružje i municija neprijateljima... Karadžić je bio jako iznerviran, ali je rekao 'da'...", kazala je svjedokinja.

Ona je to izjavila dok ju je unakrsno ispitivao Krajišnikov branilac Nicolas Stewart, koji je tvrdio da nikakvog oružja u Krajišnikovoj kući nije bilo i da Plavšićeva "nema pojma" da li su glasine o tome bile istinite. "Njegova kuća bila je na liniji fronta, ja nisam bila tamo... Ali vjerujem da je to tačno", uzvratila je svjedokinja, prenosi B92.

Branilac je tvrdio i da je Plavšićeva "neodgovorno" u svojim memoarima napisala da je Krajišnik imao "kriminalni dosje", na šta je ona uzvratila da su Krajišnik i Karadžić zajedno bili optuženi 1987. u Sarajevu.

Plavšić je posvjedočila i da joj je u proljeće 1992. tadašnji ministar pravosuđa RS-a Momčilo Mandić prijetio da će ubiti nju ili njenog brata nakon što je ona zatražila da se uhapsi izvjesni Batko, koji je ubijao i zlostavljao bošnjačke civile na Grbavici.

U iskazu u četvrtak ona je Mandića označila kao "Krajišnikovog i Karadžićevog čovjeka". Precizirala je da je Karadžiću rekla kako Mandić i ministar unutrašnjih poslova Mićo Stanišić "ne rade svoj posao" zato što Batko nije uhapšen.

Odgovarajući na pitanja branioca o događajima u Bijeljini u aprilu 1992., Plavšić je rekla da je kao članica Predsjedništva BiH tada u gradu utvrdila da "nije bilo masakra" nad Bošnjacima, ali da je zaključila da je "bilo borbi", da je vidjela "srpsku zastavu na džamiji" i da je posjetila porodice Bošnjaka koji su "poginuli" tokom sukoba.

Tvrdila je da se i bošnjački član Predsjedništva BiH Fikret Abdić, koji je bio s njom u Bijeljini, složio da "masakra nije bilo", iako je predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović imao suprotno mišljenje.

Plavšićeva je potvrdila i da je u Bijeljini vidjela Željka Ražnatovića Arkana i njegovu paravojnu jedinicu. "Vidjela sam u muslimanskim kućama kako starice ljube ruku Arkanu i meni je bilo jasno da mu ljube ruku iz straha... Ja mu ne bih ruku ljubila da mi je život u pitanju", kazala je ona.

Svjedokinja je ponovila da je Krajišnik bio "moćan čovjek", kao predsjednik Skupštine RS-a, ali dodala da pod tim ne podrazumijeva ništa negativno. "Mene, kada nisam mogla da pobjegnem iz Sarajeva s nepokretnom majkom od 85 godina, nikada nije pozvao Karadžić, a Krajišnik me je zvao", rekla je ona.

Za Karadžića je kazala i da je zato što je "volio dugo da spava" stalno kasnio na sjednice Predsjedništva RS-a, na kojima nikada nije vođen zapisnik. "Karadžić bi to kasnije izdiktirao svojoj sekretarici na jednoj stranici", napomenula je Plavšić i dodala da je zapisnike prvi put vidjela kada ih je dobila od Tužilaštva Haškog suda.

Optuženi Krajišnik dobio je na kraju zasjedanja suda u petak priliku da postavi nekoliko pitanja, ali mu je predsjedavajući sudija Alphons Orie oduzeo riječ nakon nekoliko rečenica koje je ocijenio kao nedozovoljene komentare.

Uz osmijeh, Krajišnik je rekao: "Dobar dan, Biljana... Ja neću govoriti o tvojim knjigama, pročitao sam jednu", a zatim ga je sudija Orie prvi put upozorio.

"Nisam vidio Biljanu dugo, samo tri rečenice", nastavio je Krajišnik, na šta je sudija ponovio upozorenje, a optuženi je kazao da su "neka pitanja ustvari nesporazum". "Postavit ću pitanja uljudno, ne želim konfrontaciju, a ako ne želite da mi dozvolite, ne morate", rekao je Krajišnik, poslije čega mu je sudija Orie oduzeo riječ.

Na kraju svjedočenja i Plavšićeva je sudijama rekla da "ima problem" zato što je u zatvoru u Švedskoj "tri godine s prostitutkama", na šta ju je sudija Orie uputio da se preko branioca Eugenea O'Sallivena obrati ICTY-u.

Sudija je Plavšićevoj na kraju zahvalio što je svjedočila i čestitao joj 76. rođendan. "Nemate šta da mi zahvaljujete, ja sam bila prisiljena da dođem ovamo", odgovorila je ona.

Plavšić u Švedskoj izdržava kaznu od 11 godina zatvora na koju ju je 2003. osudio Haški sud nakon što je priznala krivicu za progon Bošnjaka i Hrvata tokom rata u BiH. Ona je prebačena u Haag pošto joj je sudsko vijeće uputilo obavezujući nalog za svjedočenje.

Bivšem predsjedniku Skupštine RS-a Momčilu Krajišniku sudi se po optužnici za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH. Suđenje će biti nastavljeno u utorak 11. jula iskazom sljedećeg svjedoka sudskog vijeća.