Svijest o autizmu
38

Plavi baloni i u Zenici: Svi zaslužuju normalan život i jednak tretman

Piše: E. M.
Puštanje plavih balona u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen je danas i u Zenici podjelom i puštanjem u zrak plavih balona, a tokom večeri gradske fontane i Gradska arena u Zenici će biti osvijetljene plavom bojom.

Udruženje "Svijet u slikama" tradicionalno svake godine na trgu u centru Zenice obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a tako je bilo i ove godine kada su svoju akciju krenuli nešto ranije.

U razgovoru za Klix.ba potpredsjednica Udruženja "Svijet u slikama" Đermanina Alispahić je izjavila kako svake godine plavim balonima i promotivnim materijalom žele podići svijest ljudi o autizmu.

"Imali smo naš promotivni video gdje je glavni protagonista Mahir Durmić, dječak iz spektra autizma, a htjeli smo pokazati javnosti da su to osobe koje imaju iste potrebe i životne navike kao svako od nas. Stigma je još uvijek velika, a roditelji ne žele dovoditi djecu u kontakt s djecom iz spektra autizma. Željeli smo pokazati da su i oni dio našeg društva i da im trebamo olakšati svakodnevnicu", kazala je Alispahić.

Iako već godinama svojim akcijama pokušavaju utjecati na društvo i njihov odnos prema osobama s autizmom, Alispahić ističe kako je konkretne aktivnosti još uvijek nemoguće realizovati.

"Možda se malo više spominje, ali socijalna, zdravstvena zaštita, obrazovanje i sve ostalo je na istom stepenu", dodaje.

Današnjem skupu prisustvovao je dječak iz spektra autizma Mahir Durmić koji je u kratkoj izjavi medijima kazao kako je aktivan u Udruženju "Svijet u slikama".

"Igram se s djecom, na radionicama pravimo narukvice, a bojili smo i sijalice u plavu boju", kazao je Durmić. Njegova mama Sabina ističe kako je Mahir završio osnovnu specijalnu školu, ali da nije nastavio svoje školovanje.

"Ima cjelodnevni program i aktivnosti u Udruženju, a svu djecu s posebnim potrebama potrebno je integrisati u školu s djecom normalnog razvoja, da imaju normalno okruženje jer oni kopiraju okolinu oko sebe. U svijetu je integracija na prvom mjestu, a kod nas je na posljednjem", dodala je Sabina.