Centar za pomoć ženama
132

FOTO / Platite ženama da vam očiste stan ili kancelariju i time im pomozite

Piše: T. Sekulić
Samohrane majke, žene žrtve nasilja i žene koje su u teškoj materijalnoj situaciji, a žele pronaći posao, imaju se kome obratiti - Centru za žene u Sarajevu. Riječ je o projektu Fondacije lokalne demokratije, čiji je cilj pomoći ženama da lakše dođu do posla, razviju vještine koje posjeduju, edukuju se, prekvalifikuju i žive normalnim životom.
Nerimana Sočivica-Salihbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nerimana Sočivica-Salihbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Centar za žene osnovan je početkom 2012. godine. Pomoć u centru do sada je zatražilo blizu 60 žena, a njih 20-ak je zahvaljujući centru uspjelo pronaći neki vid zaposlenja.

"Centar pomaže ženama, prije svega žrtvama nasilja, samohranim majkama i ženama na socijalnoj margini, da lakše dođu do zaposlenja. Sve što je potrebno jeste da dođu do centra, popune formular, istaknu koja su njihova interesovanja, vještine, odnosno kakav vid posla je za njih najprihvatljiviji. Nakon toga, mi činimo sve da im pronađemo posao i pomognemo im kako bismo poboljšali njihove uslove života", ispričala je za Klix.ba Nerimana Sočivica-Salihbegović, asistentica na projektu.

Centar za žene, koji radi uz podršku Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), dobio je donaciju - odnosno mašine Karcher za čišćenje tepiha, kamenih i tapaciranih površina...

"Obučili smo najmanje 15 žena da rukuju mašinama za čišćenje. Mašine se mogu koristiti za održavanje i čišćenje stambenih i poslovnih objekata. Riječ je o poluprofesionalnim Karcher mašinama, koriste se eko deterdženti koji ne sadrže otapala. Žene koje su se obratile centru i pristale baviti se poslovima čišćenja upravo tako i zarađuju, jer sav novac koji dobiju zadržavaju", istakla je Sočivica-Salihbegović.

U okviru projekta organizuju se i motivacijski treninzi kojima je cilj osnaživanje žena.

"Većina žena koje nam se obraćaju nisu gotovo nikada radile, jer su im to partneri branili. Također, one uglavnom pate od manjka samopouzdanja i potrebno ih je osnažiti te stoga organizujemo motivacione treninge. U oktobru će biti održan još jedan trening kojem će prisustvovati deset žena", kazala je Sočivica-Salihbegović za Klix.ba.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Centar za žene također omogućava ženama dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, a jednoj ženi je centar, uz pomoć Federalnog zavoda za zapošljavanje, pomogao da ispuni svoj san i otvori salon za nadogradnju noktiju.

Inače,u okviru Fondacije lokalne demokratije djeluje i Centar za besplatnu pravnu pomoć ženama. Ženama žrtvama rata, nasilja u porodici, ženama žrtvama trgovine ljudima, samohranim majkama i ženama na socijalnoj margini nude pravnu pomoć iz oblasti porodičnog prava, socijalne zaštite, zdravstvene zaštite te radnog prava.

Žene kojima je potrebna pomoć, a nisu znale kome da se obrate uvijek mogu zatražiti pomoć pozivom na broj 033/ 22 33 66.

Poslodavci i svi oni kojima su potrebne usluge čišćenja također mogu pomoći ženama pozivom na isti broj.