Općina Stari Grad
0

Platili odštetu zbog napada medvjeda prije 20 godina

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kantonalni sud u Sarajevu presudio je protiv Općine Stari Grad u tužbi koju je prije 20 godina podnio Nikola Čutura. Na račun odštete, Općina je prije nekoliko dana platila 18.000 KM.

Naime, Nikolu Čuturu, člana Lovačkog društva "Crepoljsko", 12. aprila 1990. godine napao je medvjeda u mjestu Budna ravan, koje je tada teritorijalno pripadalo Općini Stari Grad, a nakon Dejtonskog sporazuma postalo je dio Republike Srpske.

Korisnik lovišta je bilo Lovačko društvo "Crepoljsko", protiv kojeg je također podignuta tužba.

Tadašnji pripadnik Stanice javne bezbjednosti, Mićo Letić je, u želji da pomogne Čuturi, pucao iz automatske puške, pa je ubio medvjeda, a ranio Čuturu u ruku i nogu.

Kao posljedica ranjavanja automatskim oružjem, a ne napada medvjeda, kod Čuture je nastupilo umanjenje životne aktivnosti od 25%, zbog čega je on podigao tužbu protiv Općine Stari Grad i Lovačkog društva "Crepoljsko", tražeći novčanu odštetu.

Nakon 20 godina Kantonalni sud u Sarajevu je presudio u korist Čuture, iako je Općina Stari Grad uložila žalbu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja s prijedlogom da se prvostepena presuda ukine, a tužba odbaci.

Kantonalni sud u Sarajevu, u vijeću sastavljenom od sudija: Halil Lagumdžija, Amer Spahić i Milijana Bjelović, žalbu je odbacio kao neosnovanu.

Načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić izjavio je da je ovaj slučaj apsurdan.

"Niko me ne može ubijediti da smo mi pravni nasljednici toga i čudi me kako su sudovi ažurni za ovako nebulozne stvari, a kada su u pitanju veći i ozbiljniji slučajevi, tu zakažu", riječi su Hadžibajrića.