{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Platforma za učešće na Generalnoj skupštini UN-a nije usvojena

F
18.9.2008. u 14:50
0
1
Platforma za učešće na Generalnoj skupštini UN-a nije usvojena
0
Platforma za učešće na Generalnoj skupštini UN-a nije usvojena
Predsjedništvo BiH danas nije usvojilo platformu za učešće delegacije BiH na zasjedanju Generalne skupštine UN-a jer nije imalo jedinstven stav o podršci BiH da se na dnevni red zasjedanja Skupštine uvrsti zahtjev Srbije o Kosovu.
"Predsjedništvo nema jedinstven stav o tome i neće glasati na zasjedanju Generalne skupštine UN-a o zahtjevu Srbije da pitanje Kosova pređe iz političkog u pravno pitanje i da Međunarodni sud odlučuje o tome", izjavio je nakon sjednice član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović navodi da je on glasao za zahtjev o podršci BiH da se na dnevni red uvrsti ovo pitanje, dok je predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić bio protiv, a član Predsjedništva Željko Komšić uzdržan.

Zbog činjenice da bh. delegacija nema platfomu za učešće na Generalnoj skupštini UN, predsjedavajući Predsjedništva će održati samoinicijativni govor, a koji ne predstavlja stav Predsjedništva, kazao je Radmanović.

Kazao je da je zatražio i da se u platformi dogradi stav da je jednostano priznanje Kosova pojačalo nestabilnost u regionu, ali da ga druga dva člana nisu prihvatila.

Ovo nije prvi put da članovi Predsjedništva ne postignu saglasnost u vezi s platformom za nastup na zasjedanju Generalne skupštine UN-a. To se dogodilo i prošle godine, ali član Predsjedništva Radmanović navodi da ova institucija nije u krizi.

"Nema krize i Predsjedništvo će nastaviti da ostvaruje svoju ustavnu ulogu. Postoje različiti stavovi o nekim pitanjima, ali moguće ih je prevazići dogovorom, a ne isljučivostima", ustvrdio je Radmanović.

Predsjedništvo je danas raspravljalo i primilo na znanje Informaciju Ministarstva za ekonomske odnose s inozemstvom o izvozu naoružanja i opreme.

Zatraženo je od Vijeća ministara da dostavi Predsjedništvu sveobuhvatna informacija o svim načinima trgovine naoružanjem iz namjenske proizvodnje iz OSBiH.

Vijeće ministara je obavezno u informaciji dostaviti i mišljenje da li je bilo propusta ili nelegalne trgovine naoružanjem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: