Osnovani 2018. godine
18

Platforma za progres u Sarajevu obilježila pet godina postojanja: Ostali smo dosljedni ciljevima

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Platforma za progres večeras je u Sarajevu obilježila pet godina postojanja, a tim povodom u sarajevskom UNITIC-u pojavili su se brojni zvaničnici i simpatizeri ove političke opcije.
Domaćin na ovom okupljanju bio je predsjednik stranke Mirsad Hadžikadić, a u prvim redovima su se mogli vidjeti i drugi članovi rukovodstva partije.

"S ponosom smo ostali dosljedni osnivačkom cilju da mijenjamo društvenu i političku svijest, da budemo korektiv i katalizator zajedničkog djelovanja stranaka, drugih organizacija i svih dobronamjernih građana. Prva smo politička stranka koja je jasno definisala pet principa svog djelovanja, koja je govorila o važnosti uključivanja dijaspore u sve društvene i političke procese, o važnosti elektronskog glasanja kao sigurnog načina osiguranja integriteta izbora, koja je organizovala državu na šest regija koje prelaze entitetske i kantonalne linije i organizovala proteste sa preko 20.000 učesnika. Danas, pet godina poslije, nakon što smo kao građani imali priliku iskusiti obje vlasti: i one etnonacionalističke koji su nas decenijama dovodile u ovakvu situaciju i trenutnu vlast koja je samo nastavila njihov put, Platforma za progres je i dalje tu da ponudi istinsku alternativu i moderni i principijelni koncept politike i države", saopćili su ranije iz ove stranke.

Povodom petog rođendana stranke, predsjednik Mirsad Hadžikadić u intervjuu za Klix.ba je izjavio kako je Platforma za progres 2018. godine nastala kao pokret.

"Moj dolazak u Bosnu i Hercegovinu i bavljenje politikom nije nikada bilo uvjetovano ličnim uspjehom, osvajanjem vlasti i sticanjem lične koristi. To nikada nije ni bio motiv, već isključivo želja da doprinesem boljitku domovine. Motiviše me činjenica da ni danas, 30 godina poslije rata, ne postoji državnička opcija koja nudi dugoročnu viziju države. Čak naprotiv, nakon 30 godina, države je sve manje. Platforma za progres i ja lično smatramo da je naša obaveza poručiti građanima da izbor i alternativa postoje. 2022. godina je bila godina formiranja blokova, što je počelo još 2020. godine, koji su imali za cilj osvajanje vlasti, bez suštine djelovanja, vrijednosne i principijelne politike", rekao je Hadžikadić.

Također, govorio je i o tome gdje vidi stranku za pet godina.

"Za pet godina, nadam se da će Platforma za progres doći u poziciju da na određenim nivoima vlasti bude “prevaga” jer ćemo tada doći u poziciju da građanima pokažemo šta je borba za državu vođena principima. Naravno, za to nam treba njihovo povjerenje i hrabrost da glasaju za one koji im ne nude brze i nemoguće promjene, nego one koji im nude da zajedno sa njima grade zajedničku budućnost", poručio je Hadžikadić.