Bivši gigant
813

Platforma za progres: Izbaciti politiku iz Aluminija, ugasiti plemensku ekonomiju

R. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Danas kada smo svjedoci kolapsa nekada najveće hercegovačke kompanije, podsjećamo da je Aluminij Mostar bio ratni plijen kojeg su tokom ratnih godina osposobljavali logoraši iz koncentracionog logora Heliodroma i u koji Vlada Federacije BiH nije mogla kročiti do 2013. godine, kažu iz Platforme za progres.

"Te 2013. godine prvi put u Nadzorni odbor firme čiji je većinski vlasnik Vlada Federacije BiH ušli su oni koji nisu hrvatske nacionalnosti. Takva struktura Nadzornog odbora Aluminija bila je aktuelna vrlo kratko jer dolaskom nove vlasti početkom 2015. godine strateški koalicioni partneri u Federaciji jedni drugima su blagonaklono udovoljili i zajednički imenovali etnički čiste upravljačke strukture u Aluminiju i Elektroprivredi HZHB, što je bio razlog rekonstrukcije Vlade Federacije Bosne i Hercegovine", stoji u saopćenju.

Taj potez premijer Federacije BiH obrazložio je na način da je taj dio države (čitaj Hercegovina) hrvatska izborna baza. Dakle, vrijedi princip: jedni drugima se nećemo miješati u etničke teritorije i interese plemenskih ekonomija. U ovoj epizodi nema nevinih i ne smiju se iz nje izvući neokrznuti.

"Platforma za progres podsjeća na nedavnu izjavu lidera i upravitelja etničke ekonomije u Hercegovini da ne osjeća nikakvu moralnu niti bilu kakvu drugu odgovornost, da mu se treba zahvaliti što je sve činio za Aluminij, te da neće nikoga štititi u krivičnom progonu pa da mu je i najrođeniji u pitanju. Ovakve i slične izjave na najbolji način oslikavaju svu tugu plemenske ekonomije i društva. Na osnovu svih informacija kojima raspolažemo, postavljamo pitanja: Koji lider ili pojedinac se može izdići iznad zakona i sebi dati za pravo da li će ili neće štititi bilo koga ko ima prste u kriminalu", pitaju se.

Da li je upravo dotični razlog što je sve do nedavno krivična prijava Finansijske policije FBiH punih šest godina skupljala paučinu u ladicama Tužilaštva HNK?

"Izjave koju smo naveli samo potvrđuju ono što građani Bosne i Hercegovine godinama znaju, te da glavni feudalci vedre, oblače i odlučuju o ljudskim sudbinama. Oni su ti koji su sebi priskrbili sve ingerencije sudskih, represivnih, upravnih organa i kadrova u firmama plemenske ekonomije. Sa pričom o odlaganju stečaja svjesno se lažu radnici i stvara se osnova za novo izvlačenje novca iz budžeta Federacije, a na to nema pravo niti jedna politika", navode.

Strateški partner, kako ga odmilja nazivaju, mimo svih logika ponovo je bacio pojas spasa ''promicateljima europskih ideja'', ali sve je to kratkog daha.

"Dugog daha će biti, nažalost, dodatni troškovi, koje će ni krivi ni dužni platiti punitelji budžeta i tako će sve biti dok se svijest građana ne promijeni i dok ne postanemo svjesni da našim novcima ne mogu upravljati neodgovorni političari. Najteže od svega pada činjenica da su radnici Aluminija sve ove godine bili izmanipulisani od političara, istih tih političara koji su firmu i radnike doveli u ovo stanje", stoji u saopćenju.

Kao prijeki lijek neophodno je dosljedno i pošteno procesuiranje počinitelja ekonomskih nedjela.

"U slučaju Aluminija i podužoj listi drugih firmi dokazano je da je država loš i neodgovoran vlasnik. Kako se više ne bi dogodio novi Aluminij mora se mijenjati ekonomska politika, eliminisati uticaj loše politike na ekonomiju države, što je sasvim sigurno jedan od načina sprječavanja nezakonitog izvlačenja novca i finansiranja 'krpelj politika'. Jedna od neophodnih mjera je poštena i kvalitetna privatizacija preostalih preduzeća pri čemu se mora voditi računa o firmama od strateškog državnog interesa", zaključuju iz Platforme za progres.