BiH
1

Platforma "Srebrenica 2020" otvorena za javnu diskusiju

Klix.ba
Nezavisni kandidat za načelnika općine Srebrenica, Ćamil Duraković, danas je započeo sa predstavljanjem segmenata platforme "Srebrenica 2020" putem društvenih mreža, čime se njegov izborni štab odlučio na transparentan i otvoreni pristup kreiranju vizije budućnosti Srebrenice.

Učešće građana i građanki u donošenju bitnih odluka za razvoj zajednice, ključ su prvog dijela platforme "Srebrenica 2020" koji je danas predstavljen javnosti pod nazivom "Dobro upravljanje za preporod zajednice". Ovaj pristup je već naišao na pozitivne ocjene među građanima, budući da po prvi put jedan kandidat nudi otvorenu platformu, te koristi alate kojim se daje prilika biračima da daju kritike te daju slobodnu ocjenu i dijele svoje mišljenje sa drugim građanima Srebrenice.

U narednim danima će svakog dana načelnik razgovarati sa sugrađanima na pojedine teme platforme "Srebrenica 2020", gdje će fokus diskusije biti teme otvorenih vrata lokalne samouprave, novog pristupa finansiranju civilnog društva, programski pristup sjećanju na genocid i saradnji sa udruženjima žrtava. Duraković je u platformi podvukao i potrebu drugačijeg pristupa međunarodnim donatorima.

U ekonomskom programu je najavljeno insistiranje na nakande za eksploataciju resursa, odnosno povrat određenih sredstava od koncesija u lokalnu zajednicu, što do danas nije bio slučaj, ali izgradnju samoodrživog razvoja te registraciju proizvađača u svrhu ostvarivanja prava na subvencije.

Najavljeno je i da će se u budućnosti raditi na trajnom rješenju zaštite prava povratnika koja su ostvarila ekonomska i socijalna prava u Federaciji, ali i podizanje stepena socijalne i zdravstvene zaštite za građane Srebrenice u Srebrenici.

U svakom od dijelova programa, posebna pažnja je data poziciji mladih, programskom finansiranju aktivnosti vezanih za mlade i osiguravanje novih prilika za njihovo obrazovanje i zapošljavanje. Građani Srebrenice i svi građani koji imaju namjeru vratiti se u svoj rodni grad, platformu mogu komentirati na internetu na Facebook stranici.

Javne diskusije o platformi "Srebrenica 2020" trajat će do 19.10., dok će za to vrijeme kandidat Duraković posjetiti općine u Federaciji sa značajnim brojem osoba sa privremenim ličnim kartama iz Srebrenice, te mjesne zajednice u krugu općine Srebrenica. Devetnaestog će Duraković predstaviti platformu kao cjelinu, uvažavajući pri tome sugestije sugrađana i mišljenje javnosti.