Veliki preobrat
300

Platforma Senada Šepića: Ideologija partijsko-političkog dualizma nastala je iz nacionalnih stranaka

Klix.ba
Senad Šepić (Foto: Klix.ba)
Senad Šepić (Foto: Klix.ba)
Predstavnici Nezavisnog bloka su tokom svog prvog sastanka usvojili Platformu za oslobađanje i pokretanje BiH od jedanaest tačaka, u kojoj se uz ostalo navodi da je ideologija partijsko-političkog dualizma nastala u okvirima vladajućih nacionalnih stranaka, a proširila se na različite nivoe vlasti i uprave u BiH, sa ciljem pojavljivanja dva suprotna programa i načina upravljanja.

U Platformi za oslobađanje i pokretanje Bosne i Hercegovine se navodi da Nezavisni blok želi javno pokrenuti kampanju protiv ideologije partijsko-političkog dualizma, kleptokratije, licemjerne demokratije i korumpirane birokratske strukture, vraćajući se osnovnom postulatu politike u kome politika služi narodu, a ne narod politici.

Upozorili su da će svaki funkcioner Nezavisnog bloka, koji bude prihvatio ideologiju partijsko-političkog dualizma, biti isključen iz Nezavisnog bloka.

"U Nezavisnom bloku želimo BiH osloboditi jedne takve loše, retrogradne, istrošene i nakaradne – najčešće režirane – politike svađe, inata i traženja problema. To želimo uraditi tako što ćemo vrlo odgovorno i dosljedno odbiti učešće u takvim spletkama i prizemnim politikama. I tako što ćemo kroz našu vjerodostojnost za takvu jednu politiku, kako javno tako i iza medijskih refl ektora, pridobiti što više partnera u zemlji, ali i izvan zemlje. Sve one koji bi takav pristup podržali, a takvih ima. I puno ih je više, nego ovih negativaca koji nam opetovano pokušavaju prodati staru matricu", navodi se u Platformi.

Navode da je u posljednje dvije decenije, bez obzira na svu pomoć i argumente međunarodne zajednice, političko vodstvo u BiH lišeno rasprave o promjeni Ustava.

"Svima u BiH, Evropi i svijetu je jasno da su Dejtonski i Vašingtonski sporazumi za mir u našoj zemlji njenim građanima, privredi, političarima i akademskoj zajednici u zalog ostavili vrlo komplikovan i skup ustavni okvir za državu BiH, za koji je Vijeće Evrope, preko Evropskog suda za ljudska prava i Venecijanske komisije, u nekoliko navrata utvrdilo da je u suprotnosti s međunarodnim standardima za zaštitu ljudskih prava", navode iz Nezavisnog bloka.

U uvodu Platforme za oslobađanje i pokretanje Bosne i Hercegovine predsjedavajući Inicijativnog odbora Senad Šepić navodi da je predstavnike Nezavisnog bloka okupila svijest o neophodnosti novog političkog pristupa koji će osloboditi sve potencijale, odbaciti strah, ponuditi nadu i budućnost i vratiti zemlju građanima kojima ona pripada, a koju su obmanama i prevarama bestidno otele i čerupaju nesposobne političke elite.