Zagarantovana isplata
0

Plate u zdravstvu RS-a će biti niže

FENA
Ministar zdravlja RS-a Ranko Škrbić potvrdio je da će plate zdravstvenih radnika, ukoliko dođe do primjene novog zakona, "možda“ biti manje za 10 do 15 posto, ali je zagarantovana njihova isplata.

"Mi ove plate garantujemo, jer većina medicinara više voli da ima plate koje su zagarantovane i iza koje stoji Vlada, nego nesigurne zarade po kolektivnom ugovoru gdje već u maju može se doći u situaciju da se ne mogu isplatiti, pa nastaju socijalni nemiri i drugo“, rekao je Škrbić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On je, reagujući na nezadovoljstvo Sindikata zdravstva zbog činjenice da je usvojen zakon o platama, umjesto da budu regulirane kolektivnim ugovorom, kazao da su "platni razredi korektni i značajno su veće plate nego u Federaciji i Srbiji“.

Resorni ministar je dodao i da su plate u zdravstvu zakonom riješene i u zemljama EU, navodeći konkretno Sloveniju.

Na najavu mogućeg štrajka radnika u zdravstvu, o čemu će se sutra odlučivati, Škrbić je rekao da sigurno ima onih koji će prihvatiti usvojeni zakon i predviđene plate.

"Ako medicinskoj sestri plata od 930 KM nije dovoljna i ako su te plate male, onda ćemo naći ko će da radi za tu zaradu. Siguran sam da je će mnogi htjeti. Imam razumijevanje, a na kraju krajeva sam se prvi zalagao da se te plate povise, ali smo došli do zloupotrebe kolektivnog ugovora“, zaključio je ministar zdravlja RS-a Ranko Škrbić.