BiH
0

Plassnik: BiH ostvarila značajan cilj na putu u EU

FENA
Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), BiH je ostvarila značajan cilj na svom putu u Evropsku uniju, izjavila je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik povodom potpisivanja SAA s BiH.

Ona smatra da to jasno pokazuje da se odgovarajućom političkom voljom može postići konkretan napredak, saopćeno je iz austrijske ambasade u BiH.

-Posebno me raduje da se ovim potpisivanjem BiH u pogledu približavanja EU priključuje svojim susjedima, kazala je Plassnik.

Također je podsjetila da se ona zauzela za to da se ugovorni odnosi sa svakom balkanskom državom što je moguće prije postave na moderne osnove.

-Današnjim potpisivanjem je zatvorena posljednja rupa u mreži ugovora EU s balkanskim državama. Sada je potrebno da se obaveze, prije svega privremeni sporazumi, bez oklijevanja provedu u djelo. To je veliki izazov, navela je Plassnik.

Ona ističe da većinu reformi mora provesti sama BiH, dodajući da će je EU i dalje podržavati na putu modernizacije.

Kazala je da će i Austrija tome dati svoj doprinos i podržavati BiH u njenim nastojanjima da ispuni evropske standarde. Pristupanje EU svih balkanskih država je bio i ostao prioriteni cilj austrijske vanjske politike, dodala je.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju reguliše veze između EU i BiH i omogućava široku političku i ekonomsku suradnju i podstiče proces uvezivanja zemlje u evropske strukture.

Do sada su takav sporazum s EU potpisale Hrvatska, Makedonija, Albanija, Crna Gora i Srbija.