BiH
150

Planovi ZOI-ja za 2016. godinu: Restoran na vrhu Bjelašnice, šestosjed, tereni u Zetri...

Piše: E. S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno javno preduzeće ZOI'84 OCS d.o.o Sarajevo tokom 2016. godine planira niz poslovnih aktivnosti, a jedna od njih i najinteresantnija je žičara na Bjelašnici. ZOI želi poboljšati i ponudu na planinama tokom ljetnih mjeseci, ali i ponudu Zetre. Planova ima, a svi se nadaju uspješnoj relizaciji i velikom broju posjetitelja na olimpijskim planinama.

O planovima ZOI-ja smo razgovarali s direktorom ovog preduzeća Midhatom Hubijarom.

Kazao nam je da je Vlada Kantona Sarajevo nedavno dala zeleno svjetlo za idejni projekt izgradnje novog vertikalnog transporta (žičare) na Bjelašnici, što znači da će se nastojati osigurati povoljna kreditna sredstva u procjeni od 16 miliona KM.

Naime, na trasi sadašnjeg trosjeda, prema Idejnom projektu, izgradio bi se šestosjed, što bi znatno povećalo kapacitet i brzinu transporta turista kako je i predviđeno u dugoročnoj strategiji razvoja skijaškog centra na Bjelašnici. Izgradnja šestosjeda podrazumijeva obnovu vertikalnog transporta na Bjelašnici na Babinom Dolu do Međustanice te od Međustanice do vrha planine.

"Izgradnjom novog vertikalnog transporta bi se omogućila poboljšana ponuda skijaške sezone, razvoj zimskog sportsko-rekreacionog centra do nivoa koji zadovoljava svjetske takmičarske standarde te povećanje sportskog značaja i turističke ponude Kantona Sarajevo i BiH, kao i za potrebe EYOF-a 2019. godine", rekao je Hubijar u razgovoru za Klix.ba.

Midhat Hubijar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Midhat Hubijar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Osim toga, u narednom periodu planirano je i premještanje sadašnjeg trosjeda na Babinom dolu na Bjelašnici na trasu ski-lifta BX, što bi u potpunosti omogućilo stvarne potrebe svih posjetilaca. Ni sama izgradnja šestosjeda nije rješenje.

Skijanje duži vremenski period i renoviranje restorana na vrhu Bjelašnice

Zbog promjene klimatskih uslova, odnosno velikih temperaturnih razlika u gradu i na planini, aktivnosti ZOI-ja će biti usmjerene na projekte vještačkog osnježivanja (LOT 2) u gornjim dijelovima, odnosno višim nadmorskim visinama, što bi omogućilo skijanje na tom dijelu duži vremenski period.

Midhat Hubijar nas je upoznao i o aktivnostima kada je riječ o hotelskom smještaju. Kako nam je kazao, u narednom periodu ZOI'84 planira i renoviranje restorana na vrhu Bjelašnice kako bi u potpunosti obuhvatili sve sadržaje neophodne za funkcionisanje i rad ski-centra Bjelašnica i Igman tokom cijele godine (zimska i ljetna turistička sezona).

"Jedan od narednih planova je i pripajanje hotela "Maršal" na Bjelašnici Kantonalnom javnom preduzeću ZOI'84, čime bi se upotpunili zimski sadržaji na planinama", kazao je Hubijar.

Poboljšati ponudu za ljetnu turističku sezonu

Aktivno se radi na pripremi, osmišljavanju i upotpunjavanju novih sadržaja za ljetnu turističku sezonu na Bjelašnici i Igmanu, što sigurno nedostaje ponudi olimpijskih planina.

"Prioritet u tom pravcu bit će adaptacija hotela 'Ski' na Malom polju na Igmanu, kao i upotpunjavanje novih ljetnih sadržaja. Sankaška tubing staza koja pruža vrhunsku zabavu s određenom dozom adrenalina za sve posjetioce bit će u funkciji i tokom ljetnog perioda na lokalitetu Malog polja na Igmanu", kazao je direktor ZOI-ja u intervjuu za Klix.ba.

Tokom ljetnog perioda prošle godine proširena je ugostiteljska ponuda otvaranjem restorana "Malo polje" na Igmanu i "Beneton" na Bjelašnici na lokacijama skijališta te je pružena mogućnost iznajmljivanja nogometnih i teniskih terena i vožnje žičarom sa panoramskih razgledanjem. Na lokalitetu Velikog polja na Igmanu osim postojećih sportskih terena nalazi se i veliki broj označenih staza za brdski (planinski) biciklizam koji je izuzetno popularan u svijetu.

"Novim ljetnim sadržajima na planinama građanima je omogućeno bavljenje sportom i sportskim aktivnostima na čistom planinskom zraku, kao i potpuna relaksacija i odmor daleko od saobraćajnih gužvi i gradske vreve s ciljem unapređenja zdravih navika života", rekao je Hubijar.

U Zetri fudbalski teren s vještačkom travom, teniski tereni i staze

U Olimpijskom kompleksu Zetra, nakon što su okončani radovi na sanaciji piste za brzo klizanje, tokom ljetnih mjeseci ove godine planirana je postavka fudbalskog stadiona sa vještačkom travom, dva teniska terena, dok će okolna staza biti korištena za rolanje, skateboard i biciklizam.

Ledena ploha u zetri (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ledena ploha u zetri (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Za sve posjetioce bit će otvoreno i šetalište, a prostor bi trebao biti otvoren svakim danom do 22:00 sata, dok će sadržaji tokom ljetnih mjeseci u Zetri biti upotpunjeni otvaranjem novih ljetnih bašti.

"Svi zainteresovani će i ove godine imati na raspolaganju dječiji zabavni park tzv. 'Zoiland' (mjesto za relaksaciju) ispred Zetre, kod pomoćnog fudbalskog stadiona koji je osiguran iz vlastitih finansijskih sredstava. Lokacija dječijeg zabavnog parka okružena je zelenilom i drvećem i idealna je za boravak djece tokom ljetnih mjeseci, kao i proslave dječijih rođendana na otvorenom i slično", rekao nam je direktor preduzeća ZOI'84. Hubijar je dodao da će u Olimpijskom kompleksu Zetra za sve ljubitelje streljačkih sportova biti u funkciji i streljana koja će raditi u punom kapacitetu.

"Bus stop" ispred Zetre

Kantonalno javno preduzeće ZOI 84 uputilo je inicijativu Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo da se na lokalitetu parkinga ispred Zetre osiguraju uslovi za tzv. Bus stop, tačnije krajnje odredište svih turističkih autobusa koji budu ulazili u Kanton Sarajevo, gdje je neriješena situacija parkiranja na privatnom parking prostoru.

Samim tim, od priliva tih sredstava koristi će imati Vlada KS, jer je planirano da se po svakom naplaćenom parking mjestu određeni iznos sredstava svakog mjeseca direktno uplaćuje na račun Vlade Kantona Sarajevo.

Iz ZOI-ja su uputili poziv svim klubovima, sportistima i rekreativcima da u toku ljetnih mjeseci koriste smještajne kapacitete i sportsko rekreativne usluge na Bjelašnici i Igmanu, kao i sportsko-rekreativne usluge u Olimpijskom kompleksu Zetra (tenis, košarka, odbojka i kuglanje).