Do kraja 2024.
0

Planirano da od mina bude oslobođeno područje između Semberije, Posavine i Tuzlanske kotline

T. K.
Foto: Ministarstvo civilnih poslova BiH
Foto: Ministarstvo civilnih poslova BiH
Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak i njemački ambasador u BiH Thomas Fitschen posjetili su minski sumnjiva područja regije Majevica, u okviru projekta čišćenja od mina regija područja između Semberije, Posavine i Tuzlanske kotline.

Uz ministricu i ambasadora na Majevici su boravili i njemački vojni ataše Franz Josef Nolte, direktor BH MAC-a Enis Horozović, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH - Mines Advisory Group - MAG i Norveška narodna pomoć- NPA, predstavnici OSCE-a, načelnici majevačkih općina i drugi uključeni u proces deminiranja na području Majevice.

Projekat, finansiran od Savezne Republike Njemačke u iznosu od 9,7 miliona eura, predviđa deminiranje ukupne površine 27,88 kvadratnih kilometara, a uključuje pet majevačkih općina od čega dvije iz RS i tri iz FBiH, te predstavlja dobar primjer međuopćinske i međuentitetske saradnje u BiH.

Foto: Ministarstvo civilnih poslova BiH
Foto: Ministarstvo civilnih poslova BiH

Projektom, koji je počeo u julu 2022. i trajaće do kraja 2024., planirano je od mina bude oslobođeno područje između Semberije, Posavine i Tuzlanske kotline. Ministrica Bošnjak prilikom posjete zahvalila se donatorima, kao i svih hrabrim sudionicima ovog Projekta na energiji i podršci koju nesebično pružaju.

"Projekt Majevica, kao i mnogi drugi projekti deminiranja, nisu samo proces uklanjanja mina, nego ulaganje u budućnost naše zemlje, mir, stabilnost i prosperitet", istakla je ministrica Bošnjak.

Ističući dugogodišnju ulogu Savezne Republike Njemačke u deminiranju u BiH, ambasador Fitschen naglasio je važnost ovog projekta u smislu pomirenja i stvaranja sigurnog okruženja za građane BiH.

Na projektu Majevica trenutno radi preko 100 osoba iz BHMAC, MAG i NPA koji su prisutnima prezentirali do sada postignute rezultate na ovom projektu kao i preostale aktivnosti kako bi područje Majevice bilo slobodno od mina u 2024 godini. Projekt ima dalekosežne posljedice, ne samo za sigurnost građana, već i za razvoj gospodarstva i turizma u regiji, obnovljene domove, poljoprivredna dobra i krajolik.

Deminiranje predstavlja ključnu fazu u obnovi, stvarajući uvjete za održivi ekonomski rast i razvoj infrastrukture. Ministarstvo civilnih poslova BiH nastavit će, u saradnji sa domaćim i inostranim partnerima, s predanim radom u području deminiranja kako bi osiguralo sigurno okruženje i prosperitetan razvoj u svim dijelovima BiH.