Najavljena podrška EU
32

Planirana gradnja biciklističke staze od Općine Stari Grad do Pala

B. R.
Općina Stari Grad
Općina Stari Grad
Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić primio je danas u svom kabinetu šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera, a jedna od najznačajnijih tema o kojima su razgovarali bila je izgradnja biciklističke staze od Općine Stari Grad do Pala, saopćeno je iz ove lokalne zajednice.

Kako je navedeno, radi se o projektu rekonstrukcije trase pruge Sarajevo-Pale gdje bi na potezu od Stare željezničke stanice na Bistriku do Stare željezničke stanice na Palama bila izgrađena biciklistička staza, a investitor ovih radova bila bi EU.

Kako je rečeno tokom sastanka, najvažnije je da su općine Stari Grad, Istočni Stari Grad i Pale izrazile spremnost na zajedničku realizaciju ovog projekta, te bi u narednom periodu trebao biti potpisan i memorandum o zajedničkoj saradnji. Ovaj projekat, kako je navedeno, bio bi još jedan primjer dobre međuopćinske, ali i međuentitetske saradnje između Starog Grada, Istočnog Starog Grada i Pala.

Općinski načelnik Hadžibajrić je tokom sastanka istakao da je dio trase koja se nalazi na teritoriji Starog Grada potrebno očistiti od korova i rastinja, te eventualno poduzeti i druge radove, te da je ovo ideja koja se i ranije razmatrala tako da je već rađena određena projektna dokumentacija.

"Općina Stari Grad i ja kao načelnik stojimo na raspolaganju za punu tehničku i administrativnu podršku ovom projektu. Izgradnja biciklističke staze od Stare željezničke stanice na Bistriku do Pala značajno bi obogatila i turističku ponudu, a u budućnosti bi se mogla koristiti i za organizaciju brojnih takmičenja i slično", kazao je Hadžibajrić.

Kako je naglašeno tokom sastanka, izgradnja biciklističke staze trebala bi odmah početi nakon revizije projektne dokumentacije.

Načelnik Hadžibajrić i ambasador Sattler tokom sastanka su razmatrali i brojne druge teme. Između ostalog govorilo se o predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, te je zajednički stav da bi se izbori morali održati ove godine. Još jedna od tema gdje su Hadžibajrić i Sattler usaglasili mišljenja je Zakon o javnim nabavkama. Naime, obojica sagovornika saglasni su da su neophodne izmjene Zakona o javnim nabavkama na nivou BiH, te su već poduzete određene aktivnosti u tom smjeru, saopćeno je iz Općine Stari Grad.