Medžlis IZ Sarajevo
0

Planira se izgradnja džamije blizu Elektroprivrede BiH

Piše: Nedžad Jamaković
Gradnja je planirana prekoputa Elektroprivrede
Gradnja je planirana prekoputa Elektroprivrede
Medžlis Islamske zajednice Sarajevo ovih će dana podnijeti zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za gradnju džamije u blizini zgrade Elektroprivrede, u općini Novo Sarajevo. Potvrdio je to u razgovoru za Sarajevo-x.com sekretar Medžlisa Esad Karahmet

"Naš je zadatak da pripremimo dokumentaciju za gradnju. Postoji već idejno rješenje koje je uradio arhitekt Ahmed Kapidžić", rekao nam je Karahmet.

Arhitekt, međutim, nije želio govoriti o detaljima svog idejnog rješenja.

"O tome možemo razgovarati tek kad Medžlis dobije urbanističku dozvolu za gradnju. Možda oni potpuno odustanu od mog rješenja", kazao je Kapidžić.

Inače, gradnja vjerskog objekta predviđena je Regulacionim planom "Centar Novo Sarajevo", kojeg je Gradsko vijeće usvojilo još 2008.

Kako nam je potvrdila Belma Ključo, pomoćnica načelnika za urbanizam u Općini Novo Sarajevo, RP-om je predviđeno da vjerski objekt bude izgrađen na prostoru između zgrade Elektroprivrede i Robota.

"Predviđeno je da objekat (nije određeno da li crkva ili džamija) bude izgrađen na mjestu parkinga i dijela zelene površine, te stare zgrade u kojoj se sad nalaze cvjećara i apoteka i u kojoj živi nekoliko stanara. Planirana bruto građevinska površina objekta je 900 kvadrata", rekla nam je Ključo.

Esad Karahmet je dodao da Medžlis u ovom trenutku nema novac za gradnju.

"Čak i kad bismo imali sav novac, gradnja bi najranije mogla početi za godinu dana. Međutim, kod gradnje džamija je obično tako. Investitori se počnu javljati kad trebaju početi ili dok traju radovi. Zasad, postoji naša namjera da tu izgradimo džamiju", rekao nam je sekretar Karahmet.