Sedmi memorijalni pohod
193

Planinari se popeli na vrh Bjelašnice u znak sjećanja na Dragog Novakovića

T. K.
Planinari odali počast Dragom Novakoviću
Planinari odali počast Dragom Novakoviću
Na sedmom Memorijalnom pohodu "Dragi Novaković", u znak sjećanja na alpinistu koji je poginuo na lokalitetu Kotlovi na Bjelašnici, proteklog vikenda učestvovalo je oko 70 planinara koji su se u njegovu čast popeli do vrha Bjelašnice.

Prisutni su položili vijenac na mjesto stradanja planinara.

Ove godine učestvovala su planinarska društava Bjelašnica, Željezničar i Energoinvest iz Sarajeva, Klek iz Goražda, Konjuh iz Tuzle, Summit i Abonos iz Banja Luke, te mnogi drugi.

Sjećanje na ovog vedrog i nesebičnog planinara i vodiča ne prestaje.

Planinari na vrhu Bjelašnice
Planinari na vrhu Bjelašnice

Podsjećamo, Dragi Novaković, 27-godišnji alpinista iz Sarajeva, poginuo je 7. februara 2016. godine, dok je spašavao planinarku Anisu Šerak, koja je tom prilikom teško povrijeđena i koja je preživjela nesreću.

Krećući se, prije tragičnog pada, od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice (2.067 metara nadmorske visine) prema Bivku na lokalitetu Kotlovi gdje je tlo bilo potpuno prekriveno ledom, a puhao je jak vjetar, planinarka Šerak se okliznula prema provaliji koja je od mjesta kojim su se kretali duboka oko 350 metara. Novaković je pokušao da je zadrži, ali nažalost led ih je s 2.000 metara nadmorske visine sunovratio niz liticu prema "kotlu“ na 1.600 metara nadmorske visine.

Dragi Novaković je bio certificirani planinarski vodič i član HPD "Bjelašnica 1923“ iz Sarajeva.

Brojni su planinski vrhovi u BiH i Hrvatskoj koje je pohodio. Bio je na Triglavu te na alpskim vrhovima Dome de Neige na 4.015 metara nadmorske visine i Grossglockneru, Luizina glava na 3.207 metra nadmorske visine.