|

Planinari iz Trnova osvojili najviši vrh obje Amerike

Planinari iz Trnova osvojili najviši vrh obje Amerike
0
S
Piše: N. Jamaković
22.2.2011. u 09:30
30
komentara
0

dijeljenja
1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9
Planinari iz Trnova, Bobana Petrović i Jovo Elčić, popeli su prije nekoliko dana na Akonkagvu, najviši vrh obje Amerike.
Desetog februara u 15 sati devetočlana ekspedicija planinara i alpinista osvojila je Akonkagvu (6.962 m) najviši vrh obje Amerike. Među njima je bilo i dvoje planinara iz BiH, a Bobana je ovim izuzetnim uspjehom postala državna rekorderka u ovom sportu, tj. najuspješnija planinarka u Bosni i Hercegovini.

Naši planinari su već doputovali iz Argentine s manjkom kilograma i umorom, ali sa sjajem u očima i zadovoljstvom zbog postignutog uspjeha. Oni su članovi Planinarskog sportskog društva Treskavica u kojem su nam rekli da su njih dvoje najzaslužniji što je ekspedicija uspjela u svom pohodu.

"Ekspedicija je imala 21 člana, ali ih je samo devet uspjelo izaći na vrh. Vremenski uslovi tog dana su, prema podacima agencija, bili najlošiji u posljednjih 50 godina. Bobana i Jovo su imali velike zasluge za uspjeh, jer su oboje ljekari, te su mnogo pomogli ekipi", rekao nam je sekretar PSD Treskavica, Tiho Golijanin.

Ekspediciju je vodio Extreme Summit Team iz Beograda, odnosno poznati alpinista iz Srbije Dragan Jaćimović.
Prijavi grešku


Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...