U nedjelju
0

Planinari iz Republike Srpske kreću na Olimp

SRNA
Planinari iz Republike Srpske (RS) krenuće u nedjelju, 30. avgusta, u planinarsku ekspediciju osvajanja najvišeg planinskog vrha Grčke - Olimpa, koji se nalazi na 2.917 metara nadmorske visine.

Ukupno 114 planinara iz 58 društva iz RS krenuće na ovaj planinarski izlet koji, osim osvajanja Olimpa, obuhvata i penjanje na najviši vrh Makedonije - Golem Korab, koji se nalazi na 2.754 metra nadmorske visine, potvrdio je Srni sekretar Planinarskog saveza RS Igor Đukić.

"Od ove ekspedicije očekujemo i povezivanje planinarskih saveza Grčke i Makedonije sa našim savezom, kao i bolje upoznavanje planinara tih zemalja, jer je u oktobru u planu formiranje balkanskog planinarskog saveza", rekao je Đukić.

On je naglasio da su u toku završne pripreme i da će sve biti spremno do polaska. 

Predsjednik Planinarskog saveza RS Ljubiša Aramanda izjavio je Srni da je ovo do sada brojčano najveća ekspedicija koju organizuje Savez, uz finansijsku podršku Ministarstva za porodicu, omladinu i sport RS i uz svesrdnu pomoć oca arhimandrita Parteniusa iz Grčke, koji će dočekati planinare i voditi ih na Meteore. 
	
"Nadam se da će sve proteći u najboljem redu", rekao je Aramanda.

Planom ekspedicije predviđeno je da planinari u ponedjeljak, 31. avgusta, posjete Zejtinluk u Solunu, a zatim postave kamp u Paraliji.   
Planinari iz RS će se u dvije grupe penjati na Olimp u utorak i srijedu, 1. i 2. septembra, dok je za naredne dane predviđen obilazak Meteora, penjanje Kajmakčalana u Makedoniji i obilazak Ohridskog jezera, a posljednjeg dana planinarske ekspedicije, 6. septembra, predviđeno je planinarenje na Golem Korab. 

Povratak planinara se očekuje u  ponedjeljak, 7. septembra.