Godišnjica genocida
47

Planinari iz Goražda krenuli prema Nezuku, pridružile im se kolege iz Crne Gore

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Planinarskog kluba Goražde - Maglić, njih desetak zajedno sa planinarima iz Crne Gore krenuli su iz Goražda prema Nezuku gdje će se priključiti ostalim učesnicima Marša mira te zajedno s njima preći stazu dugu oko 110 kilometara kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida.

Među njima je i 16-togodišnji Nedim Bezdob kojem je ovo treći put da učestvuje u pohodu i za kojeg ga, ističe, vezuju posebne emocije još od momenta kada je kao dječak prošao putem kojim su jula 1995. godine , spas ka slobodnoj teritoriji potražili Srebreničani.

"Upoznao sam toliko ljudi i stekao puno iskustva. Nije mi teško jer mi prolazimo ovaj put u miru a cijelo vrijeme mislim na ljude koji su prošli pravu golgotu 1995. Ovo je najmanje što mogu učiniti, proći ove staze i suosjećati, ne zaboraviti", ističe Nedim.

Amra Čengić je prvi put krenula na Marš mira sa još dvije prijateljice.

"U duši planinara je da vole hodati, do sada nismo mogle zbog fakuleta i obaveza ali sada to možemo i želimo na ovaj način iskazati poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici", kaže Amra.

Planinarima iz Goražda pridružile su se i njihove kolege iz Crne Gore.

"Idem sa grupom iz Bara, oni sarađuju sa planinarima Goražda tako da ćemo ove godine zajedno na pohod. Prvi put sam bio prije šest godina a ovo je treći put da odlazim u Srebrenicu 11.jula. I uvijek ću ići", ističe Bejto Šahmanović.

Planinari ističu da je interesovanje za odlazak u Srebrenicu bilo mnogo veće no da masovniji odlazak nije bilo moguće organizirati zbog finansijskih prilika.

"Bez obzira na to, Srebrenica je nešto što se nikad neće zaboraviti i što će se poštovati cijeli život tako da ovaj klub daje svoj doprinos i hvala planinarima koji prolaze ovu stazu", ističe Zajko Šovšić, predsjednik PK Goražde-Maglić

Učesnici Marša mira iz Goražda u Nezuk bi trebali stići u večernjim satima gdje će i prenoćiti, dok je za sutra planiran pohod i prelazak prve etape od 30 kilometara.

Prema Srebrenici će za dva dana iz Goražda krenuti i atletičari. Maraton mira u organizaciji Atletskog kluba Goražde po drugi put će na simboličan način povezati tri nekadašnje zaštićene zone UN-a – Goražde, Žepu i Srebrenicu. Sve pripreme su okončane i Maraton mira "Goražde-Žepa-Srebrenica" starta u nedjelju 9. jula u 9 sati iz kompleksa Memorijalne šume 8 372. Uz pet članova Atletskog kluba Goražde, u maratonu ove godine učestvuju i tri atletičara općine Novi grad Sarajevo.

"Staza duga oko 180 kilometara puna je simbolike za tri grada koja su u ratu dijelila sličnu sudbinu, tako da ni visoke dnevne temperature neće biti prepreka da na ovaj način odamo počast žrtvama srebreničkog genocida", ističe Zaim Šuman, predsjednik Atletskog kluba Goražde.

Učesnici maratona i ove godine nosit će poruku podrške naroda Goražda narodu Srebrenice. Iz Goražda nastavljaju put preko Ustiprače, Rogatice i Borika a zatim prema Žepi gdje će takođe odati počast stradalima. Njihov dolazak u Potočare planiran je 10. jula u popodnevnim satima. Inače, podršku u organizaciji ovogodišnjeg maratona mira pružili su Kantonalna Vlada, Grad Goražde, goraždansko muftijstvo i firma Prevent.

Počast žrtvama genocida u Srebrenici odat će i goraždanski biciklisti koji će prema Potočarima krenuti 10. jula.