|

Planinari i ljubitelji prirode ogorčeni "divljanjem" motociklista na Hajdučkim vratima

Planinari i ljubitelji prirode ogorčeni "divljanjem" motociklista na Hajdučkim vratima
32
Dž. L.
25.9.2019. u 13:06
26
komentara
32

dijeljenja
Planinari i ljubitelji prirode ogorčeni "divljanjem" motociklista na Hajdučkim vratima Foto: Instagram
Dok ljubitelji prirode i planinari stalno apeluju na očuvanje geomorfoloških spomenika prirode kakav su Hajdučka vrata na Čvrsnici, prizori nemarnog ponašanja na ovom prirodnom bogatstvu mogli bi dovesti do urušavanja vrata koja su jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje.
Hajdučka vrata nalaze se na 2.000 metara nadmorske visine iznad kanjona Dive Grabovice na istočnom dijelu Čvrsnice. To je kameni prsten u stijeni, promjera oko pet metara, nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora.

Međutim, zbog prirodnih faktora, pojašnjavaju iz Planinarenje.ba, Hajdučka vrata su prilično oštećena i vrlo lako se mogu urušiti. Stoga planinari često apeluju da se posjetioci ne penju na sami prsten i time ga dodatno opterećuju. Tabla s ovim upozorenjem bila je postavljena pored Hajdučkih vrata, ali nažalost nije se dugo tu zadržala.

Postovane kolege planinari juce tokom uspona na Hajducka vrata bili smo svjedoci neuobicajenog prizora, gdje su se 3 mladica sa motorima kroserima popeli se do samog prstena hajduckih vrata te postavili motore da se slikaju na sami prsten. Tom prilikom su pod gasom i slajdranjem tockova odronili i dio staze na prilazu hajduckim vratima a i donji dio prstena se malo odronio. Kao ljubitelji prirode i u cilju ocuvanja ove nase prirodne svjetski poznate ljepote da li mozemo nekako reagovati da se ovakve stvari ne desavaju i da bahati pojedinci ne uniste ove ljepote koje nas okružuju. U prilogu je slika i video dogadjaja u trenutku kad smo stigli na lokaciju. Sve se desavalo naocigled 30 planinara.

Posted by Dario Pintarić on Monday, September 23, 2019


Prije nekoliko dana na društvenim mrežama pojavila se fotografija osobe koja je zavezala ležaljku na Hajdučkim vratima, a već jučer ovim spomenikom prirode kružili su motociklisti.

Brojni planinari istakli su putem društvenih mreža kako bi "ovakav vid divljanja trebao biti sankcionisan". Portal o planinarenju i promociji planinskog turizma Planinarenje.ba navodi kako nadležnima neće biti problem identifikovati osobe koje su vozile motocikle po Hajdučkim vrtima te kako je najvjerovatnije riječ o članovima kluba Extreeme Enduro iz Mostara koji su na svojoj stranici podijelili video motociklista na Hajdučkim vratima, a potom ga izbrisali.

U jednom trenutku na videu se može vidjeti kako su motociklisti šlajdranjem točkova odronili dio staze i prilaz Hajdučkim vratima. Video je naišao na brojne osude korisnika interneta.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...