BiH
14

Planina Plješevica: Jučer pao paraglajder iz Hrvatske, pilot spašen nakon višesatne potrage

Piše: M. Ć.
Jučer je u kasnim poslijepodnevnim satima došlo do pada paraglajdera na planini Plješevici u blizini Bihaća. Pripadnici GSS Bihać i Granične policije BiH su nakon nekoliko sati traganja locirali mjesto pada i pronašli pilota paraglajdera koji srećom nije bio povrijeđen.

Sinoć je u 18:50 sati u Policijsku stanicu Bihać dojavljeno da je paraglajder pao na planini Plješevici, nakon čega su obaviještene sve relevantne službe nadležne da reaguju u takvim situacijama.

"Nakon što smo izašli na teren, u 21:20 sati već smo bili na Plješevici. Ubrzo smo locirali šire područje na kojem se paraglajder nalazi. Oko 23:00 smo ga pronašli. Teže povrede spriječile su grane sa kojih je unesrećeni visio", kazao je za Klix.ba Ermin Lipović, načelnik Gorske službe spašavanja Bihać.

Pilot paraglajdera je spušten sa stabla i konstatirano je da nije u životnoj opasnosti te da nije imao nikakvih lomova. Praktično je prošao bez povreda.

Za sada nema informacija o tome šta je uzrok pada.

Kako su nam potvrdili u GSS Bihać, radi se o hrvatskom državljaninu koji u tom trenutku uz sebe nije imao pasoš i ostale identifikacijske dokumente.

U skladu s tim preuzeli su ga pripadnici policije i Granične policije BiH.

U međuvremenu je stupio u kontakt s porodicom koja će mu već danas donijeti pasoš i ostale identifikacijske dokumente, nakon čega bi mu bio omogućen povratak u Hrvatsku.