BiH
0

Plamen mira prošao kroz Doboj

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Grad Doboj je danas bio na mapi puta maratonske trke "Plamen mira", ukupne dužine od oko 3.000 kilometara, koja se realizuje pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta s ciljem obilježavanja stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata.

Inicijator projekta je njemačka nevladina organizacija Ahenska mreža za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni red.

Predstavnik nevladine organizacije Heinz Jussen rekao je Srni da "Plamen mira" stoji na principu solidarnosti da spoji mlade sa područja istočne i zapadne Evrope, koji trebaju da "stvore jednu novu, miroljubivu Evropu".

Načelnik opštinskog Odjeljenja za evropske integracije i energetsko-ekološku efikasnost Marina Turkić simbolično je preuzela baklju "Plamen mira" od Jussena ispred zgrade dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje.

Baklja "Plamen mira" prolazi kroz 12 zemalja Evrope, u okviru kojih će se obići mnoga stratišta evropske istorije.

Baklja je zapaljena na stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata, 28. jula u Sarajevu. Predviđeno je da na Svjetski dan mira, koji se obilježava 21. septembra, baklja stigne na krajnje odredište u njemački grad Ahen.