{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plakete SGV-PR Krstanu Bijeljcu i Općini Tuzla

F
24.11.2008. u 12:22
0
0
Plakete SGV-PR Krstanu Bijeljcu i Općini Tuzla
0
Plakete SGV-PR Krstanu Bijeljcu i Općini Tuzla
U povodu Dana državnosti BiH, Srpsko građansko vijeće-Pokret za ravnopravnost (SGV-PR) održalo je danas u Sarajevu svečanu sjednicu Upravnog odbora na kojoj su uručene Plakete SGV-PR-a Krstanu Bijeljcu i Općini Tuzla za doprinos zaštiti ljudskih prava i ostvarivanju nacionalne ravnopravnosti u BiH.
Predsjednik SGV-a Mirko Pejanović kazao je da je SGV 1995. bio dobitnik švedske nagrade "Pravni život".

Ova nagrada je, naveo je, predstavljala ulog za nagradu koju je uveo SGV-PR, a njen prvi dobitnik bio je Dragutin Braco Kosovac.

Predsjednik Upravnog odbora SGV-PR Veljko Droca istaknuo je da ličnost koja je odabrana za ovogodišnju nagradu, Krstan Bijeljac, rođen 1916. godine, pripada onoj generaciji Bosanaca i Hercegovaca koja se već 67 godina bori za zaštitu ljudskih prava.

Iako sveštenik, on se već 1941. godine priključio antifašističkoj borbi i nosilac je Partizanske spomenice 1941. On je jedini živi predstavnik srpskog naroda na području Federacije BiH koji je bio delegat na historijskom Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić- Gradu.

Nakon Drugog svjetskog rata radio je u Crvenom križu, Socijalističkom savezu i drugim položajima. Po izbijanju rata 1992. godine ostao je na teritoriji koju su kontrolirale legalne vlasti BiH.

Droca je istaknuo da su njegove šetnje opkoljenim Sarajevom ulijevale uvjerenje da u Sarajevu ima multietičnosti i suživota.

Od institucija Plaketa SGV-a je dodijeljena Općini Tuzla, za koju je Droca rekao da je od formiranja SGV-PR u Tuzli pružala materijalnu, tehničku i drugu pomoć.

- Kao rijetko koja općina u Federaciji, Općina Tuzla ima vrlo organiziranu Službu za raseljene osobe i izbjeglice, ima stalnu komunikaciju sa SGV-PR Tuzla i rješava sva pitanja iz nadležnosti općinskih organa vlasti, kazao je Droca.

Po njegovim riječima, Općina Tuzla, njeni organi, načelnik i službe primjereno rade na zaštiti ljudskih prava, afirmaciji principa konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda, njegovanju suživota i razvoju međunacionalne tolerancije.

Primivši Plaketu, Krstan Bijelac je naglasio da sam čin dodjele priznanja ne govori samo u prošlosti nego i o obavezama u budućnosti.

- Mi koji smo preživjeli sve, doživjeli smo reafirmaciju osnovnih principa ljudskog društva koji su formulirani 1943. godine u obliku organa narodne vlasti, rekao je on.

Uime Općine Tuzla Plaketu je primio zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Jozo Nišandžić, koji je naglasio da je Tuzla poznata po dobrim međususjedskim i međureligijskim odnosima, te da ovo priznanje predstavlja obavezu da se učini još više.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: