Sve je bilo planski
151

Plakat s Mladićevim citatom na Srpskom centru kulture u Srebrenici: To je, ljudi, genocid

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na vratima Srpskog centra kulture “Sveti despot Stefan Lazarević” u Srebrenici danas je zalijepljena poruka s 30 godina starom rečenicom koju je izrekao osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

Iz transkripta magnetofonskog snimka 16. sjednice Skupštine srpskog naroda u BiH održane 12.05.1992. godine u Banјoj Luci, mogli su se shvatiti planovi tadašnjeg političkog i vojnog vrha RS-a.

"Prema tome mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je, to neće... Ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid. Mi moramo da pozovemo svakog čovjeka, koji je čelom poljubio ove prostore i teritoriju države koju hoćemo da napravimo. I njima je mjesto sa nama i pored nas", kazao je Mladić, tačno tri godine prije počinjenog genocida u Srebrenici.

Upravo je Ratko Mladić predvodio Vojsku RS-a koja je sprovela monstruozni plan etničkog čišćenja i istrebljenja odnosno genocida nad Bošnjacima na području Srebrenice. On je stajao i iza brojnih drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ko stoji iza plakata koji je zalijepljen na vratima ove ustanove nije poznato, ali definitivno ima za cilj ukazati i onima koji i danas negiraju genocid da je i njihov heroj zapravo mnogo prije znao šta se sprema i kakva će biti sudbina hiljada nevinih muškaraca, žena i djece.

Brojni stanovnici Srebrenice, ali i drugih gradova iz BiH i regije, te domaće i strane političke delegacije su danas u Potočarima odali počast i obavili ukop za 50 žrtava genocida u Srebrenici.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Do sada je u Potočarima ukopana 6.671 žrtva genocida, odnosno posmrtni ostaci koji su pronađeni u brojnim masovnim grobnicama.

Neki od njih su konačno dočekali trenutak da njihovi ubijeni članovi konačno pronađu smiraj, dok drugima ostaje nada kako će se posmrtni ostaci pronaći u periodu koji je pred nama.