{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PKFBiH: Blokadom saobraćajnica narušava se odvijanje linijskog prijevoza

F
31.1.2007. u 14:17
0
0
PKFBiH: Blokadom saobraćajnica narušava se odvijanje linijskog prijevoza
0
PKFBiH: Blokadom saobraćajnica narušava se odvijanje linijskog prijevoza
Udruženje transporta i veza Privredne komore Federacije BiH pozvalo je prijevoznike i dalo preporuku da u slučajevima štrajka koji se manifestuju zatvaranjem saobraćajnica, reaguju na način da podnesu prekršajnu prijavu protiv odgovornih institucija i osoba koje dovode do ovakvih postupanja uz podnošenja zahtjeva za naknadu štete.
U posljednje vrijeme učestala su nezadovoljstva zaposlenika u privrednim društvima u FBiH koja se kao po pravilu na kraju ispoljavaju blokadom gradskih saobraćajnica i magistralnih puteva.

Na taj način, upozorava ovo udruženje, onemogućava se funkcioniranje saobraćajne infrastrukture neophodne za život i poslovne aktivnosti stanovništva, a direktno narušava organizacija i odvijanje javnog linijskog prijevoza putnika u BiH.

Takav slučaj zabilježen je jučer kada su radnici «Krivaje» Zavidovići organizirali štrajk i potpuno nezakonito, odnosno suprotno odredbama Zakona o štrajku zatvorili saobraćajnicu puta M-17 zbog čega je saobraćaj preusmjeren na druge saobraćajnice.

-Ovakvim nezakonitom djelovanjem nanose se štetne posljedice koje utječu na funkcioniranje kompletnog privrednog sistema i svih vitalnih funkcija društva - stoji u saopćenju.

Direktne štete, kako se dodaje, nanose se posebno prijevoznicima koji se bave javnim linijskim prijevozom putnika u BiH, jer se onemogućava održavanje registrovanih autobusnih linija i izaziva nezadovoljstvo putnika.

Organiziranjem štrajka na način da se zatvaraju saobraćajnice direktno se postupa protivno Zakonu o cestovnom prijevozu FBiH i Zakonom o štajku.

Udruženje transporta i veza Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine smatra da je vrijeme da se spriječe ovakva nezakonita ponašanja koja direktno negativno utječu na poslovanje javnog prijevoza putnika kao najvažnije saobraćajne infrastrukture u Federaciji BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: