65 godina uspješnog rada
3

Pjesmom i plesom učenici proslavili Dan Zavoda Mjedenica

Piše: A. Dž.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Veselom i maštovitom priredbom učenika Zavoda Mjedenica u Sarajevu danas je obilježen Dan ustanove koja se bavi obrazovanjem i odgojem djece s poteškoćama u razvoju.

Učenici, uposlenici, roditelji, partneri i prijatelji Zavoda su svojim prisustvom uveličali današnju svečanost, a vesela i razdragana djeca su pozdravila aplauzima svoje školske kolege, koji su priredili zanimljiv program sastavljen od pjesama, plesa, recitacija, igrokaza...

U godini u kojoj slave 65. godišnjicu kontinuiranog rada, uposlenici Zavoda s ponosom ističu dobre rezultate.

Ponosni na uspješan rad

"Nama su poslije rata počela dolaziti djeca koja osim poteškoća u razvoju imaju dodatne smetnje kao što je oštećenje motorike, govora, emocija. Sa njima moramo raditi na poseban način. Obično je to individualni rad. Mislim da radimo uspješno i na to smo ponosni", ističe direktor Zavoda Mirsad Asimović.

Mjedenica funkcionira u okviru Ministarstva obrazovanja, koje finansira odgojno-obrazovni rad, a ostale funkcije, kao što je smještaj djece u internatu, finansiraju općinski centri za socijalni rad. Međutim, u radu s ovom djecom uvijek je potrebna dodatna podrška, koju, ističe Asimović, nemaju uvijek.

Međutim, uposlenici se snalaze na različite načine na što su, s razlogom, veoma ponosni. Među onima koji pružaju podršku Zavodu je i ASA grupacija. Prošle godine su finansirali obnovu keramičke radionice, a sada od direktora Asimovića traže da im ponudi novi projekt kojim će nastaviti pomagati.

"Željeli smo pomoći ovoj predivnoj djeci i svaki put kada dođemo dirnu nas ova djeca, htjeli bismo nastaviti saradnju i pružati podršku. Nadam se da smo uspjeli barem malo doprinijeti tome da ovoj djeci olakšamo uslove za rad", kaže Damir Ferović, finansijski direktor ASA Holdinga i član Uprave.

Uposlenici Zavoda ove godine rade sa 158 djece svih uzrasta. Svako dijete je, prema riječima pedagogice Grozde Milutinović, novi izazov.

"Ako nema ljubavi, ovaj posao se ne može raditi"

"Ne postoji kliše prema kojem možemo raditi sa svakim djetetom. Najviše je djece koja zahtijevaju specifičan i dodatni rad poslije nastave. Mi dobijamo djecu u peti, šesti, ili sedmi razred, koja nisu opismenjena i tu se ja uključujem da im pomognem da sustignu svoje drugare u razredima. Oni su zadovoljni, a i ja sam veoma zadovoljna. Ovaj posao je izuzetno lijep i težak i zahtijeva dosta znanja. Neuporedivo je teže raditi sa djetetom koje ima poteškoće u razvoju nego sa prosječnim djetetom. Ako nema ljubavi za ovaj posao, on se ne može raditi", kaže Milutinović za naš portal.

A stručnošću i posvečenošću uposlenika Zavoda su zadovoljni i roditelji. Semina Miladin je majka djevojke od 18 godina, koja je učenica Mjedenice još od vrtića.

"Prošla je kroz sve tri specijalne škole, a prošle godine je završila osmogodišnju školu. Prezadovoljna sam saradnjom i nastavnim kadrom, koji je veoma stručan. Uspjeh zavisi i od samog djeteta. Treba znati koje su njegove mogućnosti. Ono što je moja djevojčica mogla, postigla je. Čita, piše, a sada pohađa radno-okupacionu radionicu. Dobro se uklopila i mnogo je sretna", kaže Miladin.

Danas su najboljim učenicima podijeljeni pokloni i plakete za ostvareni uspjeh u toku školske godine. I dok prolazimo hodnicima, oni najmlađi nam prilaze i ponosno pokazuju plakete.