I zakonski i ljudski
37

Pješaci, oprez: Upravitelji zgrada dužni su ukloniti ledenice s krovova

Piše: Selma H.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Ledenice koje vise s krovova i prozora stambenih zgrada predstavljaju ogromnu opasnost po prolaznike. Prema Zakonu o komunalnoj čistoći ako snijeg ili led na krovu stambene zgrade predstavlja opasnost po prolaznike, sigurnost stanara ili same zgrade, moraju se ukoniti, a to bi trebali uraditi upravitelji zgrada.

Ono što bi bilo poželjno jeste i da stanari samostalno uklone ledenice sa svojih krovova, terasa i balkona, pri tome pazeći na sigurnost prolaznika.

Šetajući centrom Sarajeva fotoreporter portala Klix.ba danas je zabilježio veliki broj ledenica koje vise iznad ulica kojima prolaze pješaci, ali i stručnu službu koja vrijedno uklanja snijeg i led sa krovova u ulici Ferhadija.

Da je zakonska obaveza svih upravitelja da ledenice skidaju s krovova potvrdila je za Klix.ba Vildana Brdarić iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

"Zakonom o komunalnoj čistoći je propisano da upravitelji čiste ledenice i snijeg na zgradama kojima upravljaju. Svi oni koji imaju svoje privatne kuće ili firme dužni su da čiste ispred svojih objekata i to je njima zakonski poznata obaveza", rekla je Brdarić .

Iz Zimske službe Komunalnog javnog preduzeća Rad d.o.o Sarajevo također su apelirali na građane da u zimskom periodu osim uklanjanja snijega ispred svojih stambenih i poslovnih objekata, uklone i snijeg i ledenice s krovova.

Osim toga Zakon o komunalnoj čistoći navodi da su obaveze upravitelja zgrade uklanjanje snijega i posipanje pristupnih puteva i pločnika oko zgrade na površini koja nije javna.

Ukoliko pravno lice ne uklanja snijeg sa javnih površina koje koriste ili kojima upravljaju Zakonom o komunalnoj čistoći može biti kažnjeno novčanom kaznom od 1000 KM do 6000 KM.