Zamjenik ministra pravde
392

Pivić o izmjenama Zakona o VSTV-u: Slijedi rigoroznija kontrola imovine

E. M.
Nezir Pivić (Foto: Klix.ba)
Nezir Pivić (Foto: Klix.ba)
Zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nezir Pivić u razgovoru za Klix.ba upoznao je javnost u Bosni i Hercegovini o novinama koje donosi Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, kojim će se rigoroznije provjeravati imovina sudija i tužilaca.

Snažnu podršku u procesu izrade ovog zakona Bosna i Hercegovina je imala od međunarodne zajednice, a naročito od Delegacije Evropske unije.

Prema riječima profesora Pivića, izmjenama i dopunama Zakona se između ostalog jača integritet nosilaca pravosudnih funkcija i članova VSTV-a BiH, uvodi se rigorozniji sistem provjere imovine sudija i tužilaca uvođenjem, između ostalog i Jedinice za integritet pri Sekretarijatu VSTV-a.

"Detaljnim propisivanjem disciplinskih prekršaja za sudije i tužioce se nastoji podignuti nivo njihove odgovornosti, dok se istovremeno ograničava mogućnost pogrešnog interpretiranja određenih postupaka sudija i tužilaca. Ono što je novina je i mogućnost ulaganja pravnog lijeka na odluke o imenovanju VSTV-a. S obzirom na to da ulaganje pravnog lijeka odgađa preuzimanje funkcije osobe koja je imenovana, ostaje da se u praksi vidi kako će ova novina utejcati na popunjavanje upražnjenih pozicija u pravosuđu", kazao je Pivić.

Dodaje da je s ciljem sprečavanja sukoba interesa nosilaca pravosudnih funkcija uvedena i zabrana konkurisanja i zapošljavanja u pravosuđu članova VSTV-a na period o jedne godine.

Zabrana je proširena i na pozicije sudija u ustavnim sudovima, kao i rukovođeće pozicije u Sekretarijatu VSTV-a. Pored toga, sudije i tužioci su dužni u svom izvještaju navesti sve svoje srodnike koji rade u pravosuđu ili imaju veze s pravosuđem, naprimjer ako su zaposleni u advokaturi, notarijatu ili pravobranilaštvu.

"Izmjenama i dopunama se nastoje adresirati standardi iz oblasti borbe protiv korupcije u pravosuđu i to kroz uspostavljanje boljeg temelja za zaštitu integriteta sudija i tužilaca, a sve u cilju veće nezavisnosti kako nosilaca pravosudnih funkcija tako institucija pravosuđa pa i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća", naglasio je Pivić.

Standardi u ovoj oblasti su propisani brojnim dokumentima međunarodnih tijela, poput Evropske mreže pravosudnih vijeća, Konsultativnog vijeća evropskih tužilaca i Konsultativnog vijeća evropskih sudija, odnosno preporukama Vijeća Evrope i Evropskog suda za ljudska prava, a na njih se ukazuje u Izvještaju stručnjaka о pitanjima vladavine prava gospodina Priebea, kao i u Analitičkom izvještaju uz Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji iz 2019. godine.

Pivić smatra kako je, da bi se vratilo povjerenje građana u pravosuđe, neophodno stvoriti odgovarajući pravni osnov koji će garantovati nezavisnost svih pravosudnih institucija, ali i svakog pojedinačnog sudije i tužioca.

"Garantovanje nezavisnosti s jedne strane doprinosi vraćanju povjerenja u pravosudne organe, a preuzimanje odgovornosti sudija i tužilaca za svoj rad i postupke doprinosi istom cilju s druge strane, kako bi oboje bilo u funkciji jačanja pravosuđa i pravde, što i jeste konačan cilj. Stoga su ovim zakonom predviđeni detaljno navođenje ponašanja sudija i tužilaca koja će se smatrati disciplinskim prekršajima i vrlo strogi propisi kada je riječ o prijavi njihove imovine", smatra Pivić.

Još jednu novinu predstavlja i brisanje mogućnosti članova VSTV-a da budu suzdržani prilikom glasanja.

"Smatramo da oni koji su izabrani u VSTV BiH treba da odlučuju, a prilikom odlučivanja možete biti 'za' ili 'protiv', sudrždranih nema, od odgovornosti se ne može pobjeći", konstatuje zamjenik ministra Pivić.

Kompromis kada je riječ o provjeri vrijednosti i porijekla imovine sudija i tužilaca

"Prvobitni nacrt ovog zakona je predviđao da Jedinica za integritet u procesu provjere tačnosti, u vezi s imovinom sudija i tužilaca može tražiti dodatna vještačenja vrijednosti imovine, provjeravati nabavne vrijednosti i porijeklo imovine, što uključuje i pravni osnov stjecanja imovine. Međutim, predstavnici bh. entiteta Republika Srpska protumačili su to kao miješanje u nadležnosti entiteta. Postignut je težak kompromis pa je suština ostala, a procedure su izmijenjene", pojašnjava Pivić te dodaje:

"Mi ćemo ustrajati da ova i slične odredbe ipak zažive kako u Zakonu o VSTV-u BiH tako i kao principi dobre vlasti na putu ispunjenja 14 prioriteta Evropske komisije, jer nezavisno pravosuđe i nezavisne grane vlasti s jakim integritetom oslobođeni korupcije, pritisaka i sukoba interesa nemaju alternativu".