Zahtjev SAD-a i EU
0

Pivić: Bez novog zakona o sprečavanju pranja novca BiH ide na sivu listu

A. Ku.
Pivić: Posljedice za državu bi bile nesagledive (Foto: I. Š./Klix.ba)
Pivić: Posljedice za državu bi bile nesagledive (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zatupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nezir Pivić komentirao je pismo koje su vlastima uputili američki ambasador Michael Murphy i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Pivić se osvrnuo na zahtjev koji se odnosi na usvajanje novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ako ne bude usvojen, BiH će iz statusa "punog povjerenja" komiteta MONEYVAL, biti stavljena na sivu listu, a što će najviše, kroz bitno otežano poslovanje, osjetiti privrednici i finansijski sektor u BiH.

"Kada sam 2015. godine preuzeo obavezu od Vijeća ministara BiH da predvodim delegaciju BiH pred organima FATF, a kasnije i pri komitetu eksperata MONEYVAL, zatekao sam situaciju u kojoj je radi neprovođenja mjera i neusvajanja potrebnih propisa BiH bila blizu crne liste", naveo je Pivić.

Dodo je da su tada pravovremeno preduzeli potrebne mjere i spriječili da BiH dospije na crnu listu.

"U toku mandata koordinirao sam aktivnosti sa svim nivoima vlasti. U tome procesu usvojeni su novi i izmijenjeni su važeći propisi, a što je u konačnici za rezultat imalo da je BiH u septembru 2020. godine stekla puno povjerenje komiteta eksperata MONEYVAL i na period od dvije godine oslobođena je izvještavanja", ističe Pivić.

Objašnjava da status "punog povjerenja" komiteta MONEYVAL najviše znači privrednicima i finansijskom sektoru kojim je bitno olakšano poslovanje i transakcije prema inostranstvu.

"Sa pozicije šefa delegacije smijenjen sam u početkom 2023. godine, a ostavio sam BiH u statusu 'punog povjerenja'. Da bi bIh zadržala status 'punog povjerenja' komiteta MONEYVAL, u obavezi je da između ostaloga usvoji novi Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji će biti usklađen sa pravnom stečevinom Evropske unije, te standardima FATF i MONEYVAL-a. Usvajanje ovog zakona nije u interesu Milorada Dodika, a to prema političkoj praksi Trojke znači da se 'ne razgovora o onome o čemu Dodik kaže da se ne može dogovoriti'", tvrdi Pivić.

Dodaje da je ovaj zakon važan za državu, važan za privredu, i najvažniji je alat u borbi protiv pranja novca i korupcije.

"Ukoliko ne bude usvojen, razorne i nesagledive posljedice nastupit će za državu", zaključio je Pivić.