{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pivara vodu za Torabijeve seanse prodavala bez računa

S
6.11.2010. u 08:29
0
40
Pivara vodu za Torabijeve seanse prodavala bez računa
0
Pivara vodu za Torabijeve seanse prodavala bez računa
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com
Protiv "Sarajevske pivare" podnesen je prekršajni nalog zbog toga što na vodu koju prodaje u okviru seansi Marokanca Mekija Torabija u sarajevskoj dovorani "Zetra", nisu izdavani računi potrošačima.
Ovo je rezultat kontrole koju je Tržišna inspekcija iz sastava Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo provela proteklih dana u dvorani "Zetra" i "Sarajevskoj pivari".

U Upravi inspekcija "Nezavisne novine" saznaju da je "Sarajevska pivara", u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH, imala obavezu da za prodatu vodu izdaje račun potrošačima, što ona nije činila.

U Upravi navode da, u skladu sa zakonom, ova kompanija može da plati novčanu kaznu od 1.500 KM za pravno lice i 500 KM za odgovorno lice u pravnom licu ili da se opredijeli za sudsko odlučivanje.

U Kantonalnoj upravi inspekcija naveli su da je kontrole u dvorani "Zetra" obavljala i Radna inspekcija, koja je kontrolisala poštovanje Zakona o radu FBiH, ali oni nisu saopštili nalaze.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO), u čijoj nadležnosti je naplata PDV-a, kažu da nisu imali posebne kontrole u vezi s prodajom vode i karata za Torabijeve seanse u "Zetri", ali da će ih vjerovatno biti nakon nalaza Tržišne inspekcije KS.

"Prodaja robe ne bi smjelo da se obavlja bez plaćanja računa. Ukoliko se tako radi, ni promet nije evidentiran i ne zna se na osnovu čega će on biti iskazan. A obaveza poreskih obveznika je da evidentiraju promet, da ga prijave u poreskoj prijavi i na njega plate PDV za period u kojem je evidentiran", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Iz preduzeća "ZOI '84" saopštili su da dnevno prodaju između 2.000 i 20.000 ulaznica za posjetioce Torabijevih seansi po cijeni od jedne KM, izuzimajući djecu, ratne vojne invalide i osobe u kolicima za koje je ulaz besplatan.

Posjetioci, prema savjetima "iscjelitelja" Torabija, u "Zetri" kupuju najmanje jednu, a obično po više flaša od po 1,5 litra, koje koštaju 0,75 KM.

Koliki su promet u proteklih mjesec dana, koliko traju seanse, napravili, u "Sarajevskoj pivari" nisu htjeli reći, ali sudeći prema broju posjetilaca, on očigledno nije mali.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: