Tarik Sadović
0

'Pitanje terorizma u BiH se nastavlja politizirati'

FENA
"Teroristička opasnost u Bosni i Hercegovini nije veća nego u zemljama Evropske unije", izjavio je danas za Fenu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović.

Ova Sadovićeva reakcija uslijedila je nakon objavljivanja redovnog godišnjeg izvještaja State Departmenta o terorizmu u svijetu i opasnostima od ove pojave u kojem je, u tom smislu analizirano stanje u više zemalja svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini.

U dijelu koji se odnosi na BiH, State Department ističe da Bosna i Hercegovina "ostaje slaba, decentralizirana država s lošom integracijom komunikacija i konkurentskim sigurnosnim strukturama".

"Nastojanja zvaničnika bh. entiteta Republike Srpske na potkopavanju institucija na državnom nivou usporavaju napore na unaprjeđenju operativnih mogućnosti borbe protiv terorizma i finansiranja terorista.

Ti faktori, kombinirani s političkim miješanjima u provođenje zakona, učinili su BiH ranjivom i potencijalno pogodnim tlom za terorističke operacije u Evropi", segment je iz ove analize State departmenta.

Ministar Sadović, pak, ističe da su kreatori i garanti Dejtonskog sporazuma oni koje treba pitati zašto je BiH "slaba" država, a što se tiče terorizma, navodi dalje on, Amerika, Španija, Velika Britanija su jake države, a ipak su bile izložene terorističkim napadima. Meta terorista postale su iz drugih razloga, zaključuje Sadović.

Američki Izvještaj dalje navodi da su uprkos podjelama i neslaganjima političkih lidera u Bosni i Hercegovini koje sprječava funkcioniranje državne vlade, institucije za provođenje zakona na državnom nivou sarađivale sa Sjedinjenim Državama na pitanjima međunarodnog terorizma.

"Pitanje terorizma u BiH, uključujući terorističke prijetnje, analize i protuterorističke operacije, nastavlja se politizirati. Shodno tome, sposobnosti BiH i mogućnosti za nezavisnu akciju na državnom nivou nisu unaprijeđene koliko se očekivalo.

Obavještajne agencije u BiH na državnom nivou, međutim, pružile su izvanrednu saradnju i općenito bosanski zvaničnici odgovaraju na američke protuterorističke zahtjeve", konstatira se u godišnjem izvještaju State Departmenta o stanju terorizma u svijetu.