Oktobarski izbori
123

Pitanja na koja Nermin Šehović treba odgovoriti i riješiti dileme

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Dva dana traje trakavica o tome da li je Nermin Šehović kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Iako se Šehović jučer oglasio još uvijek nema odgovora na neka ključna pitanja.

Stranka za BiH na čijem je čelu bivši SDA kadar Semir Efendić saopćili su prije dva dana da su Šehovića prijavili kao kandidata za člana Predsjedništva. Od tada traju nagađanja, procjene i analize da li je Šehović uistinu kandidat, da li je zloupotrijebljen, može li biti kandidat jer je policijski službenik i tako dalje.

Šehović je jučer kazao da on nije potpisao prijavu za kandidata, što je protumačeno da on nije kandidat i da nema nikakve veze sa Strankom za BiH. Radi se o čovjeku koji je dugogodišnji, cijenjeni policijski službenik kojeg ocjenjuju kao hrabrog inspektora. U javnosti je posljednjih godina postao poznat po izvještaju koji je sačinio o propustima u istrazi u predmetu Dženan Memić.

Zloupotreba ili ne

Međutim, koliko je realno da je Stranka za BiH prijavila nečije ime kao kandidata bez ikakve konsultacije i znanja te osobe? Šehović jučerašnjim obraćanjem medijima nije odgovorio na nekoliko ključnih pitanja. Odnosno, odgovorio je, ali bez konkretnih rečenica.

Zašto je Šehović rekao da nije kandidat za Predsjedništvo BiH? Da je rekao da je kandidat počinio bi krivično djelo, jer bi to značilo da je dao lažni iskaz. Naime, on kao aktivni policijski službenik ne može biti kandidat. Ukoliko to želi, on mora dati otkaz na poslu.

Međutim, postavlja se pitanje zašto Šehović jučer nije otvoreno i jasno rekao: Stranka za BiH me zloupotrijebila. Nisam niti želim biti kandidat. Prijavom bez mog znanja ugrozili su moj posao u policijskim strukturama i narušili ugled.

Šehović je umjesto tih odgovora davao uopštene komentare, vješto izbjegavajući da kaže da li ga zanima politička karijera.

Kako Klix.ba saznaje Šehoviću problem predstavlja zakonska odredba prema kojoj on mora dati otkaz i odreći se svih benefita policijske službe i zbog toga se dvoumi. Kandidaturom za državno predsjedništvo Šehović bi izgubio te benefite.

Šta može biti najrealnija opcija? Stranka za BiH i Šehović kupuju vrijeme jer će Centralna izborna komisija svim kandidatima dati vrijeme za dopunu nepotpune dokumentacije. U međuvremenu, Šehović treba prelomiti hoće li se baviti politikom ili ne.

Procjene su da eventualna kandidatura Šehovića najviše glasova odnosi Denisu Bećiroviću, a iz stranaka koje podržavaju tog kandidata jučer su se mogle čuti tvrdnje da je to i bio cilj Stranke za BiH, koju su ocijenili kao satelit SDA.

Šehović bi i u tom kontekstu trebao dati odgovor. Međutim, ključno pitanje je ako je Šehović iskorišten i prijavljen kao kandidat bez njegovog znanja, onda to treba reći jasno i zaključiti dilemu. Sve drugo je politička igra u kojoj će štetu kao neozbiljna stranka imati SBiH i Semir Efendić, a posebno Šehović kojem, ukoliko se ne želi baviti politikom ova drama ne treba.