{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pitanja između BiH i Hrvatske se mogu riješiti

F
4.5.2009. u 11:57
0
9
Pitanja između BiH i Hrvatske se mogu riješiti
0
Pitanja između BiH i Hrvatske se mogu riješiti
Otvorena pitanja između BiH i Republike Hrvatske mogu se riješiti uz malo više dobre volje i uvažavanja argumentacije i jedne i druge strane, kazao je danas nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
Mesić je istakao da ih ima mnogo: granice, imovina, trgovina te dvojna državljanstva, ali da će njihovo rješavanje unaprijediti već postojeću, dobru saradnju.

Kada je u pitanju zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji je Dom naroda Parlamentarne skupštine usvojio u prvom čitanju na zadnjoj sjednici, Mesić je kazao da se nada da će u proceduralnom koraku ovo pitanje biti riješeno.

-Kolokvijalno, taj zakon se zove "Lijanovićev zakon", našalio se Mesić."Preduvjet dobre saradnje i rješavanja svih problema je otvoren razgovor. Smatramo da ne bi bilo dobro da se krši jedan međunarodni zakon kao što je CEFTA", istakao je predsjednik Republike Hrvatske.

Ipak, podsjetio je na činjenicu da Republika Hrvatska, u oblasti uvoza u BiH, ima daleko veći pozitivni bilans u odnosu na BiH te pozvao na otvoren dijalog dvije strane.

O pitanju izgradnje pelješačkog mosta, Mesić je potvrdio da je dobio pismo iz Predsjedništva BiH s argumentima za zaustavljanje procesa realizacije izgradnje ovog mosta."Pismo je upućeno i Vladi Republike Hrvatske i nadam se da će ona pomno proučiti iznesene argumente te da će i jedna i druga strana ići u razrješenje ovog pitanja u skladu s međunarodnim pravom", kazao je.

Mesić će se, u nastavku jednodnevne, neformalne posjete BiH, susresti s visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom, predstavnicima RCC-a, a u popodnevnim satima održat će predavanje o EU u Bošnjačkom institutu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: