Wolfgang Petritsch
0

"Pitam se kakvi su to ljudi političari u Mostaru"

FENA
Foto: RTM
Foto: RTM
U sklopu posjeta Mostaru, bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch održao je danas s učenicima Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru javnu raspravu o trenutnom političkom stanju u BiH i preprekama koje stoje na njenom evropskom putu.

U izjavi za novinare prije početka rasprave, Petritsch je kazao kako je Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru jedna posebna institucija čiji rad uistinu podržava te da je to institucija koja daje nadu i primjer za mogućnost organiziranja zajedničkog života, odnosno dijeljena različitosti i raznolikosti.

Što se tiče političke situacije u BiH Petritsch je kazao kako se BiH još uvijek nalazi u postkonfliktnoj situaciji i da je ista pitanja muče i gotovo 15 godina nakon rata stoga je pozvao političare da se doista počnu baviti politikom i to u modernom smislu, što znači da se konačno počnu baviti ljudima i njihovim problemima.

On je naglasio kako je posljednjih godina primjetio i u Evropi i SAD-u pad podrške za mirovni projekat u BiH te da se stoga "trebamo zajedno pobrinuti da se projekat Dayton razvije na način da se pokrenemo iz postkonfliktne situacije u kojoj je BiH još uvijek na više načina".

"Kada sam prošetao kroz Mostar vidio sam da ima mnogo obnovljenih zgrada i dosta napretka, ali također još uvijek se vide mnoge zgrade u ruševinama što je jak podsjetnik da posao ovdje nije završen", rekao je Petritsch.

Na pitanje kako komentira to da Mostar već godinu dana nema gradonačelnika, Petritsch je kazao da kada je čuo za stanje u Mostaru zapitao se kakvi su to ljudi, šta rade i zašto su plaćeni.

"Politika se svodi na donošenje odluka, a oni nisu u stanju donijeti odluku u korist građana i u ovoj situaciji podržavam visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je po tom pitanju obećao djelovati u sljedećih 30 dana", kazao je Petritsch .

Inače, Petritsch trenutno obnaša funkciju predstavnika Austrije u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj u Parizu.

U izjavi za novinare predsjednice Izvršnog odbora UWC-IB Inicijative u BiH Lamija Tanović je kazala kak je Petritsch vjerojatno najbolji visoki predstavnik kojeg je BiH imala te da je stoga jako važno što sudjeluje u projektu Koledža, a koji je važan ne samo za Mostar i BiH nego i za region.

"Nadamo se da će ovakvih posjeta biti i u budućnosti te da će nam pomoći da Koledž postane trajni projekt jer uistinu mi iz godine u godinu razmišljamo možemo li primiti sljedeću generaciju", kaazal je Tanovićeva.

Inače, dvodnevni posjet Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru organiziran je u saradnji s UWC mrežom Austrije s ciljem pobližeg upoznavanja s radom i aktivnostima Koledža kao i s edukativnim programom za romsku djecu koji se realizira u okviru obaveznog nastavnog programa Međunarodne mature u UWCiM-u.