|

Pitali smo Zeničane kako se snalaze bez javnog prijevoza? Vozači gladuju, građani ispaštaju

Pitali smo Zeničane kako se snalaze bez javnog prijevoza? Vozači gladuju, građani ispaštaju
26
E. M.
8.1.2020. u 15:26
29
komentara
26

dijeljenja
Dvadesetak radnika Zenicatransa - prevoz putnika drugi dan je u štrajku glađu, a ekipa portala Klix.ba razgovarala je s građanima Zenice koji su kazali kako u konačnici najviše ispaštaju korisnici usluga javnog prijevoza, dok je sva odgovornost za rješavanje krize na Gradskoj upravi.
Drugi dan štrajka glađu 20-ak radnika Zenicatransa protiče bez većih problema. Vrijeme u autobuskoj stanici koja ne radi već desetak dana provode spavajući i igrajući društvenih igara kao što su šah i kartanje.

Danas su odlučili poslati poruku i predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću koji je, kako kažu, bio njihov saborac.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


"Ovdje su demobilisani borci i ratni vojni invalidi, a Željko Komšić je bio naš saborac, dobitnik Zlatnog ljiljana, i pozivamo ga da nam pruži podršku, da nas posjeti, jer ovo se tiče svih nas", kazao je jedan od radnika Zenicatransa u štrajku.

Građani Zenice podijeljenih su mišljenja vezano za sva dešavanja u Zenicantransu. Dok jedni smatraju da je odgovornost na Gradskoj upravi Zenice, drugi ipak smatraju da su krivci svi. Međutim, u jednom su se složili, a to je da najviše ispaštaju građani.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


"Situacija je veoma teška jer se na ovaj način najviše sveti građanima koji redovno plaćaju svoje dnevne i mjesečne karte. Trenutno je grad u izolaciji, jer je mnogo sela odsječeno od grada, a studenti koji trebaju ići na ispite moraju planirati prijevoz", kazao je jedan od građana Zenice dodavši da je i sam koristio javni prijevoz u Zenici, ali da sada koristi alternativu.

"Sada najviše koristim taksi ili privatni prijevoz, ali mnogo građana sebi ne može priuštiti usluge taksija za obavljanje svakodnevnih poslova", dodaje on.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Drugi Zeničanin smatra da trenutna situacija nije problem Zenicatransa, već Gradske uprave Zenica te da je sramota da druge firme, iz drugih gradova, vrše prijevoz u Zenici.

"Koristim usluge gradskog prijevoza, ali evo sada pješke moram ići do pijace i nazad", kazao je stariji Zeničanin.

S druge strane mnogo je onih koji su redovno kupili mjesečne, ali i godišnje karte, ali zbog štrajka moraju pješačiti po nekoliko kilometara do grada i nazad.

"Teško je, narod hoda pješke. Ja sam s Kanala (naselje u Zenici) došao, i sinoć sam išao nazad kući isto tako. Imam godišnju, ali džaba mi...", kazao je još jedan Zeničanin.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba


Brojni sadržaji koji su trebali biti održani na zimskom festivalu u Zenici su odgođeni, a umjetnici koji su trebali nastupati su kazali kako nije uredu pjevati i održavati koncerte dok ljudi štrajkuju glađu, čime su ujedno pružili podršku radnicima Zenicatransa.

Kako građani Zenice ne bi trpjeli štrajk i imali osiguran prijevoz, gradske i prigradske linije najvjerovatnije će preuzeti drugi privatni prijevoznici dok se agonija Zenicatransa ne riješi.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...