Posljednji dan kampanje
12

Pitali smo Zagrepčane za koga će glasati i jesu li BiH i Hrvatska prijateljske države

E. Sk.
Još dva dana ostalo je do predsjedničkih izbora u Hrvatskoj koji se održavaju 22. decembra. Čak jedanaest kandidata želi doći na čelo države. Ekipa našeg portala boravila je u Zagrebu na dan uoči izborne šutnje i pitala građane šta misle o tome ko bi mogao pobijediti u ovoj napetoj izbornoj trci.

Da li je to aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović (SDP), Miroslav Škoro (nezavisni kandidat) ili neko sasvim drugi.

Građani Hrvatske komentirali su vrlo otvoreno i transparentno i pitanje da li su Hrvatska i Bosna i Hercegovina prijateljske zemlje i može li neko od jedanaest kandidata povesti Hrvatsku naprijed.

Dok je bilo onih koji su bili zadovoljni dosadašnjim rezultatima i radom aktuelne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, drugi su željeli promjenu, smatrajući da bi na čelo Hrvatske trebao zasjesti Zoran Milanović.

"Mislim da bi izbore mogao dobiti Milanović. Moramo se nadati da ovi kandidati mogu povesti Hrvatsku naprijed, mada je teško prognozirati ko će pobijediti", kazala je Zagrepčanka.

Screenshot
Screenshot

S druge strane, bilo je i građana koji su u dilemi trebaju li uopće izaći na izbore. Dotakli smo se i odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Niko nema perspektivu da nam osigura bolju situaciju. Oni mogu pričati, ali ništa ne rade. Hrvatska i BiH se trebaju usaglasiti i to bi bilo najbolje. Ne samo jedna strana, nego obje strane, samo tako možemo funkcionirati i to bi bilo normalno. To bih ja htio", kazao nam je jedan od prolaznika kojeg smo zatekli na ulicama hrvatske metropole.

Ovogodišnjim kandidatima na predsjedničkim izborima ogorčeni su čak i oni mlađi koji smatraju da nemaju izbora, ne znaju za koga da glasaju.

"Ne znam šta bih rekao za ljude koji su se kandidirali. Prije bih rekao da je sve ovo samo šala, a ne izbori. U sučeljavanju se vidjelo da niko nema pravi odgovor na važna pitanja, nego se samo dobacuju ko je bolji. Mislim da sve ide u lošijem smjeru nego što je išlo ranije", kazao nam je 25-godišnji Zagrepčanin.

Hrvatski državljani u BiH će, prema podacima DIP-a, na ovim predsjedničkim izborima moći glasati na čak 47 biračkih mjesta, što je rekordan broj birališta u toj državi koji će biti otvoren za neke hrvatske izbore.

Broj birališta za BiH na ovim je izborima trostruko veći od onoga na posljednjim predsjedničkim izborima održanim 2014., kad ih je bilo 15.