Međunarodni praznik
59

Pitali smo ugledne Mostarke kako vide 8. mart i položaj žena u bh. društvu

G. Š.
Ravnopravnost žena u društvu se posebno aktualizira povodom 8. marta, kada se obilježava Međunarodni dan žena širom svijeta, ali zakonom zagarantovana prava u našoj zemlji, mnoge žene još uvijek ne osjete, tvrde ugledne Mostarke s kojima smo razgovarali.

Profesorica emeritus Elbisa Ustamujić koja je oformila Fakulteta humanističkih nauka na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, te bila prva poslijeratna rektoirca te najstarije visokoškolske ustanove u Hercegovini, ističe da položaj žena nikada nije bio lagan, te da ih borba čeka i u budućnosti.

Elbisa Ustamujić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Elbisa Ustamujić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Žene su se kroz historiju borile i narodne pjesme opjevavaju hrabre žene. Njih je bilo i u prošlom vijeku i ovom, koje pamtimo i koje ne pamtimo, sve su se na neki način borile za status žene u društvu, a borba ih očekuje i u budućnosti", kazala je Ustamujić. Priznaje da ni njezin put do uspjeha nije bio lagan, ali da nikada nije odustajala od svojih postavljanih ciljeva, zbog čega su za nju znali reći "Tiha voda bregove valja".

"Moj put je bio težak, jer sam se dugo bavila i naukom i društvenim i političkim radom i sve je zaista bilo teško. Nikada se nisam isticala, ali sam postizala ono što sam sebi postavila kao cilj u životu", priznaje nam mostarska profesorica koja je nositeljica brojnih priznanja za svoj rad.

Alma Pelo Zagorčić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Alma Pelo Zagorčić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Profesorica historije Alma Pelo Zagorčić kaže kako uvijek voli potencirati pitanje radnih prava žena, a da je 8. mart upravo taj datum kada su se žene izborile za 'ravnopravnost', koja nažalost ni danas nije vidljiva u bh. društvu.

"Koliko smo danas ravnopravne ili ne to svaka može sama da prosudi iz svoje lične perspektive, ali mislim da nismo ravnopravne, pogotovo kada je u pitanju radno-pravni status žene, jer su ta prava koja su zagarantovana okvirom zakona o radu, ali se na neki način ne poštuju. Zakonodavac je propisao određena pravila, ali od poslodavca do poslodavca ta pravila se različito primjenjuju", kazala je Pelo Zagorčić.

Amela Hajdarević (Foto: G. Š./Klix.ba)
Amela Hajdarević (Foto: G. Š./Klix.ba)

Poslovna psihologinja Amela Hajdarević 8. mart lično doživljava kao praznik, ali smatra kako taj dan treba da bude i podsjetnik koliko su žene bez obzira na individualne uspjehe na marginama. "Muškarci su ti koji dominiraju, a uspjeti u muškom svijetu jako je teško i po meni trebamo biti organizovanije. Ima izreka 'žena je ženi vuk', a ja se ne bih s tim složila i uvijek kažem, da žena ženi, treba da bude podrška. Iako smo nekada iz suprotnih timova mi moramo igrati skupa za dobrobit svih nas, jer samo tako možemo uspjeti", kaže Hajdarević.

Ifeta Ćesir Škoro (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ifeta Ćesir Škoro (Foto: G. Š./Klix.ba)

Dugogodišnja zdravstvena djelatnica, aktivistica i predsjednica udruženja "Inicijativa građanki i građana Mostara" Ifeta Ćesir Škoro, 8. mart doživljava uvijek s posebnim emocijama i smatra kako je veoma značajno da se obilježava, ali i da to ne smije biti jedini dan kad se govori o pravima žena za koja još uvijek borba traje.

"Govori Clare Zetkin i Rose Luxemburg prije gotovo sto godina ne razlikuju se puno od onoga danas. Zato apelujem na sve žene da reaguju, da kažu, da se ne stide i da se ne boje, jer žene i oblikuju i mijenjaju svijet, a samo na taj način možemo napraviti pomak", poručila je Česir Škoro.