Milionska investicija
87

Pitali smo Mostarce da li im se sviđa novi kružni tok s fontanom o kojoj "bruji grad"

G. Š.
U Mostaru je kod autobuske i željezničke stanice konačno završen kružni tok s fontanom, što je koštalo preko miliona KM, a koja je građena čuvenim crnim jablaničkim granitom. Fontana je puštena u funkciju, nakon što je probijeno nekoliko rokova.

Izgradnja ovoj projekta u Mostaru je već do sada izazvala brojne polemike, kako zbog kašnjenja radova i samog načina izvođenja, tako i zbog boje kamena, visine fontane koju mnogi vozači ocjenjuju nepreglednom, tako i lokaciji njenog postavljanja, te ogromnog novca koji je uložen.

Izgradnja saobraćajnog infrastrukturnog objekta s vodenim efektima, koji je zamijenio raskrsnicu sa semaforima na križanju ulice Maršala Tita, s autobusnom i željezničkom stanicom, te Carinskim mostom je izazvala brojne reakcije.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je ranije vezano za ovu temu kazao da o ukusima ne vrijedi raspravljati, a kako bi znali mišljenje građana pitali smo ih da li se njima dopada novo saobraćajno rješenje u tom gradu i dobili zanimljive odgovore.

Jedna građanka je ne krijući oduševljenje kružnim tokom s fontanom fotografirala novi objekat u Mostaru i kazala nam kako je to nešto posebno.

"Kako da ne, samo neka se nešto radi", dodaje njezin partner dok snima objekat, baš kao i građanin koji dolazi iz suprotnog smjera. "Dobra je", kratko nam je kazao, a djevojka koja je naišla iza njega je podijelila isto mišljenje.

"Super je sviđa nam se" , kazale su dvije djevojke, ali odmah iza njih je mladić, koji je naišao s društvom imao drugačije mišljenje.

"Ne dopada nam se uopće koliko je novaca uloženo, preko milion KM, mislim da nema smisla" rekao je on.

Bilo je i građana koji nisu željeli komentarisati, ali i onih koji smatraju da će fontana biti od velike koriti tokom ljetnih dana i mostarske žege kada temperature porastu iznad 40 stepeni, ali i onih koji su tek krenuli da vide objekat o kojem cijeli "grad bruji".

"Prelijepo, samo ovo ružno što su napravili i što prave“, rekao je jedan Mostarac u stilu "liskaluka" i dodao da niko nema, ono šta Mostar ima.

Svega nekoliko metara dalje, na Carinskom mostu na kojem se izvode sanacioni radovi, sreli smo i poznatog Mostarca sa splitskom adresom Dragana Markovinu koji je za Klix.ba imao šta reći o novitetu u Mostaru.

"Moram priznati i vjerojatno ću iznervirati neke, kad se počela graditi bila mi je očajna, izgledalo mi je kao da neko gradi novi checkpoint za budući rat, jedan lijepi bunker ovdje. Bojom se uklapa u željezničku stanicu apsolutno, a najviše mi je smetala upravo boja tog crnog kamena. Ali je suludo, potpuno bespotrebno na ovom mjestu raditi fontanu. Mislim da je loše prometno rješenje, da je potpuna nevidljivost nekoga ko uđe u okuku, onoga ko dolazi s druge strane. Tako, da su samu fontana stavili ispred željezničke stanice, a ovdje napravili normalan kružni tok, bilo bi puno bolje", rekao je Markovina.

Podsjetimo da se Zavod za prostorno uređenje Grada Mostar od cijele priče ogradio i da je direktor tog Zavoda Salem Bubalo za Klix.ba ranije kazao kako nije saglasan s tim projektom, te da mu je nepoznanica ko je radio projektno rješenje i ko ga je odobrio.

Izgradnja kružnog toka s fontanom u Mostaru je počela u augustu prošle godine, te su rokovi od 120 radnih dana za izgradnju nekoliko puta probijani, a radove je izvodila građevinska firma HP Investing d.o.o. Mostar, dok je nadzor nad izvođenjem radova obavlja Cadoro-Ing d.o.o.