Akcija Black Tie 2
60

Pitali smo Konakovića zašto je prije dva mjeseca branio pripadnike FUP-a koji su jučer uhapšeni

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH u februaru ove godine branio je tri pripadnika FUP-a koja su jučer uhapšena u akciji SIPA-e i MUP-a KS pod kodnim nazivom "Black Tie 2".
Tim povodom pitali smo danas Konakovića kako komentariše činjenicu da je kao ministar vanjskih poslova BiH branio na press konferenciji "branio" te policijske službenike i pozivao se na dokument koji je, između ostalih, potpisao i jučer uhapšeni v.d. direktora FUP-a Vahidin Munjić.

"Ja sam pokazivao dokument koji je zvanično došao iz OSA-e koji je i dalje dostupan javnosti, a koji govori o istragama protiv tih ljudi. Nijednog od njih ne poznajem, odgovarao sam to u jednom dijelu oko optužbi vezano za mene i povukao te paralele u kojima su, a to je dobro poznato javnosti, Osman Mehmedagić sa saradnicima oduzimao pristup tajnim podacima onako kako je on želio i mislio da treba, zloupotrebljavjaući svoju poziciju", kazao je Konaković.

Dalje o akciji "Black Tie 2" kaže da će biti interesantno vidjeti šta će tužitelji izvesti pod dokaze.

"Oko Munjića, stavlja se na teret da je navodno izmjenio pravilnik za koji je on lično nadležan. Mi, odgovorne osobe, skoro svake sedmice mijenjamo i pišemo neke pravilnike. Ali ne bih da prejudiciram i naravno neću zbog ljudi i bliskosti samnom, naprimjer Gordana Memije lično, koji je moj prijatelj, neću da dolijevam ulje na vatru. Baš ću sačekati fino, ljudski, da vidimo sve dokaze koje će tužitelji izvesti."

Kaže da informacije koje ima ne govore u prilog da tužitelji imaju neke ozbiljne, inkriminarajuće dokaze.

"Ako imaju, to su genrijalne, fantastične agencije i svima ćemo čestitati. Ako nemaju, jer me podsjeća na situaciji od ranije, u kojoj se najvljuje hapšenje Gordana Memije zbog kanabis kapi, imam pravo sumnjati da te procedure jesi ili nisu ispravne ili montirane."

Na konstataciju da je akcija izvedena u saradnji s Europolom, Konaković kaže da je i Europol "napisao notornu laž da se on sastajao u Dubaiju s vođama kriminalne grupe".

"Dokazao sam da je to notorna laž. Podržavam Europol, državno tužilaštvo i MUP KS. Ja sam predsjednik NiP-a, koja je vlast u Kantonu Sarajevo, imamo ministra policije kojeg smo predložili, komesar ima podršku vlade, a hapse se bliski meni ljudi. To je super, a to nije politika. Ako je politika, odgovorit ćemo adekvatno. Pa da vidimo šta je Munjić uradio, je li ostvario korist, zaštitio lopove..."

Dodaje da ako su njemu bliske osobe krive "neka im dodaju po godinu zatvora od njega".

"A ako nisu i procesuriaju se sada samo zato jer su meni bliski, na to ćemo odgovoriti adekvatno."

Na pitanje o papiru koji je prezentovao na press konferenciji u februaru, kaže da je to dokument koji je došao iz OSA-e, koji kaže da ti policajci nisu bili predmet istraga. U februaru je naveo da su Emir Druškić, Adin Ćatić i Senad Kadić optuženi da su dio kriminalne organizacije jer nisu htjeli dati lažne informacije.

"Dakle, ako je to neko zloupotrijebio unutar sigurnosnog sistema, mora drastično biti kažnjen. A šta ako je Osman Mehmedagić (bivši direktor OSA-e, op.a.), kao u drugim predmetima, osvetnički uzeo pristup tajnim podacima ljudima i umalo ih ostavio bez posla? To je posljednično loše stanje. Ako sam ja pogriješio, izvinit ću se svima koga sam oštetio. Ako ima trag koji vodi do mene, trebam odgovarati, no sačekajmo iznošenje dokaza."

Kaže da su prvog dana hapšenja v.d. direktora FUP-a i šefa specijalne jedinice FUP-a bili bombastični naslovi i najave.

"Sada nema ni stanova ni Rolexa ni lične koristi. Sada je zloupotreba položaja. Ili je sve možda zasovano na svjedočenju dva korumpirana policajca koji su napravili anonimnu prijavu i sami svjedočili i rekli da su ovo lopovi?",pita se Konaković.

Na kraju kaže "neka se trese, kada se trese, opast će sve truhlo."

Kako saznajemo navedena tri pripadnika FUP-a nisu bili predmet OSA-inih istraga u periodu mjeseca septembra 2016. godine i da nisu poduzimane mjere tajnog prikupljanja podataka. Taj akt je kako potpisao Almir Džuvo, aktuelni direktor OSA-e. Njima je 2020. godine Osman Mehmedagić ukinuo pristup tajnim podacima, a novi direktor je ove godine konstatoao da nisu bili predmet provjera. Trojici FUP-ovaca je navodno i 2019. rađene sigurnosne provjere za pet godina unazad i tada nisu uočene nikakve smetnje.