Referendum za mjesec dana
29

Pitali smo Jasminu Bišćević-Tokić hoće li ući u utrku za načelnicu Općine Stari Grad

A. Ku.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Referendum na kojem će se građani izjasniti o opozivu načelnika Općine Stari Grad u Sarajevu održat će se 23. jula.

Ukoliko se minimalno 50 posto građana, od onih koji odluče glasati, izjasni za opoziv CIK bi nakon 60 dana trebao objaviti datum novih izbora za načelnika u toj općini.

Prvo ime koje se spominje kao potencijalni novi načelnik je Irfan Čengić, iako je on rekao da je rano govoriti o kandidaturi, da treba pričekati 23. juli i da ne zna hoće li ga SDP predložiti.

Na Čengićevu izjavu o referendumu u kojoj kaže da će "ljudi imati priliku da se izjasne da li nakon zadnjih aktivnosti Tužilaštva i nakon 15 godina, žele da sve ostane isto ili da okrenu novi list i donesu novu energiju zajednici" reagovala je zastupnica u Federalnom parlamentu Jasmina Biščević-Tokić.

Stava je da promjena ne mogu biti oni koji su, poput SDP-a, bili u koaliciji s Hadžibajrićem.

To je bio povod pozovemo Jasminu Bišćević-Tokić i pitamo je koga vidi na ovoj funkciji te da li bi prihvatila da bude kandidatkinja, ukoliko bi je SDA predložila.

"Čekamo prvo da se završi referendum, da vidimo da li će građani izabrati smjenu Hadibajrića, tako da ne bih još ništa špekulisala vezano za to. Ima više opcija, mi svakodnevno o tome pičamo, ali ćemo sačekti da se setknu formalno-pravni uslovi kako bi SDA izašla sa svojim kandidatom", rekla je za Klix.ba.

Dodala je da nije isključena opcija da SDA podrži kandidata neke druge stranke i da sve zavisi od toga ko će biti ponuđen od strane koalicionih partnera.

Na poziciji načelnika Starog Grada voljela bi vidjeti novo lice.

"Ja sam i ranije govorila na osnovu komentara Irfana Čengića da bih željela da vidim neku novu osobu, a ne one koji su bili u koaliciji s Hadžibajrićem. Da se ne lažemo, i SDP i NiP i Naša stranka su bili u koaliciji sa Hadžibajrićem i on je imao njihovu podršku", navodi Biščević-Tokić.

Na naše pitanje dali bi ušla u utrku za načelnicu općine odgovara nam:

"Da iskreno kažem ne znam, trenutno sam zastupnik u Parlamentu FBiH, radim kao ljekar, nisam profesionalac u političkom smislu…"

Podsjećamo, aktuelni načelnik Ibrahim Hadžibajrić, koji se trenutno nalazi u pritvoru, jedan je od uhapšenih u akciji kodnog naziva "Start".