Video anketa
31

Pitali smo građane Sarajeva podržavaju li Bh. povorku ponosa ili kontraskupove

E. Sk.
Prva Bh. povorka ponosa bit će održana u nedjelju, 8. septembra u Sarajevu, dok će s druge strane dan ranije biti održan kontraskup pod imenom Dan tradicionalne porodice.

Prije početka najavljene prve Bh. povorke ponosa, za nedjelju, 8. septembra, najavljen je još jedan skup i to kontramiting ili protest protiv povorke ponosa. Organizator ovog okupljanja je Inicijativa Iskorak.

Reakcije građana u glavnom gradu naše zemlje su podijeljene. Dok jedni negoduju i osuđuju najavljenu povorku ponosa, drugi je podržavaju poručujući da u održavanju ovakvih skupova nema ništa loše.

"Najvažnije je da je čovjek dobra osoba, a sve ostalo su lična opredjeljenja. Mislim da svi treba da imaju slobodu izražavanja", kazala je jedna mlađa građanka Sarajeva.

S druge strane, postoje i oni koji se oštro bune protiv Bh. povorke ponosa te jasno i glasno kažu da neće prisustvovati ovakvom skupu.

"Ne podržavam povorku ponosa, za mene je to bolest. Ne znam šta se desi osobi, da bi bila to što jeste. Neka rade šta hoće, samo nisam za to da se eksponiraju previše", kategoričan je jedan od slučajnih prolaznika kojeg smo zatekli u ulici Ferhadija.

Stariji građanin Sarajeva poručio je da ako BiH želi u Europu, mora podržati i skupove poput povorke ponosa.

"Hoćemo li u Evropu? Moramo podržati i ovakve skupove. Ja sam potpuno za slobodu, svako ima pravo da se izjašnjava i radi šta želi, trebamo i mi u BiH jednom da dozvolimo ovako nešto", kategoričan je naš sagovornik.

Podsjećamo, povorka će krenuti tačno u nedjelju, u 12:00 sati ispred Vječne vatre u Titovoj ulici, a u osigurani prostor povorke će se moći ući samo na jedan ulaz iz Ulice Kulovića od 11:00 do 12:00 sati, gdje će svi učesnici i učesnice morati proći sigurnosnu kontrolu. Ulaz će biti zatvoren tačno u 12:00 sati, nakon čega nikome neće biti dozvoljeno da uđe na povorku. Neće biti moguće naknadno se uključiti u povorku na nekom drugom mjestu.

Povorke ponosa se godinama održavaju u Zagrebu, Beogradu, a od nedavno i u Crnoj Gori. Inicijativa da se organizuje povorka ponosa i u BiH dolazi od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH.