Dugo je treslo
143

Anketa / Pitali smo građane Sarajeva da li ih je uplašio zemljotres i kako su reagovali

L. S.
Snažan zemljotres u 04:06 sati jutros zatresao je Bosnu i Hercegovinu, čiji je epicentar registrovan na granici s Crnom Gorom, povodom čega je ekipa Klix.ba pitala građanke i građane Sarajeva da li ih je uplašio potres.
Evropski mediteransko seizmološki centar je objavio da je, prema prvim mjerenjima, potres jak čak 5,7 stepeni prema Richteru. Naknadno su smanjili procjenu na 5,3 stepena. Crnogorski seizmološki centar navodi da su izmjerili magnitudu od 5,4 stepena.

Stoga smo pitali građanke i građane Sarajeva da li su osjetili zemljotres te kako su reagovali.

Većina njih je u razgovoru podijelila da je zemljotres bio snažan, ali da se nisu uplašili.

Iako nema informacija o potencijalnoj šteti, komentari ukazuju da je potres trajao prilično dugo.

"Zemljotres sam osjetio, ali nisam se nešto puno uplašio. Ovo je već i uobičajeno, svako malo zatrese, ali se dobro osjetio", rekao je jedan od građana.

Pojedini su priznali da je bilo i panike.

"Jesam se uspaničio, ali u zadnje vrijeme nam je to standardna procedura pošto ne možemo utjecati na to. Nije do nas, kako bude svima bit će i nama", podijelio je građanin Sarajeva.

Građanka koja je govorila sa nama ispričala je da je snažni zemljotres uspio da je probudi te da nije bilo nimalo ugodno.

Pojedini su, pak, istaknuli da su mirno spavali i da ništa nisu čuli niti osjetili.

"Nastavila sam ležati", opisala je Sarajka.

"Jesam malo osjetila zemljotres, ali nisam se prepala. Nemam te strahove", kazala nam je jedna od građanki.

Dakako, nakon što je Crnu Goru pogodio zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihteru, a koji se osjetio i u BiH, oglasio se profesor geografije iz Sarajeva Vedran Zubić.

"Generalni uzročnik svih potresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači pod ovaj dio Evrope. Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti. Vanjski Dinaridi, a to je regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč - Zelengora i nastavlja dalje na istok, je zona navlake planinskih masiva. Između Golije i Durmitora je smještena dolina Pive koja skupa sa Tarom pravi Drinu. Upravo tu su u rasjednoj zoni smještene Plužine, mjesto epicentra jutrošnjeg potresa. Ovo mjesto je veoma seizmički aktivno pa je 2013. godine ovdje zabilježen potres od 4,2 stepena", objašnjava Zubić.