Pogledajte anketu
37

Pitali smo građane ko je kriv zbog masovne korupcije u BiH

S.H.P.
Prema rezultatima Indeksa percepcije korupcije za 2019. godinu naša zemlja svrstana je u red zemalja koje globalno u kontinuitetu najviše nazaduju kada je korupcija u pitanju. Pitali smo građane da li je od njih nekada tražen mito, te ko je kriv za ovakvu situaciju u našoj zemlji.

Naime, naša zemlja dobila je ocjenu 36 i tako zauzela 101. mjesto na listi. Riječ je o najlošijoj ocjeni koju je naša zemlja ikada dobila, ako uporedimo da je 2012. godine dobila ocjenu 38 i bila na 89. mjestu.

"Mito mi niko nikada nije tražio, a što se tiče korupcije ona je prisutna na svakom koraku u našem društvu. Međutim građani nisu krivi, narod nikad nije kriv. Zna se ko su krivci ovdje. Zašto toga nije bilo ranije, u nekom drugom sistemu? Promjena sistema donijala je sve te pošasti društva koje nam je nametnuto", rekao je jedan građanin.

Osim građana koji nikada nisu dali mito bilo je i onih koji su bili u prilici da im se mito traži.

"Pošto imam puno godina, ja to tvrdim. Imam iskustva. Desilo mi se tako nešto. Mislim da su institucije krive", kazala je jedna građanka.

Za ovakvu situaciju građani krivca vide u institucijama koje, prema njihovim riječima, ne rade svoj posao kako treba. No ima i onih koji krivca vide u građanima koji su izabrali neadekvatne ljude na vodećim pozicijama.

Podsjećamo, analiza rezultata Indeksa percepcije korupcije pokazali su da je ovako velikom padu naše zemlje, najviše doprinijele nepravilnosti u provođenju izbora, zakona iz oblasti finansiranja političkih stranaka i predizborna kampanja.